Hoppa till huvudinnehåll

Johaug gör tävlingscomeback i juni – tränar hårt igen efter motivationsbristen på hösten

Therese Johaug på löprunda i Oslo.
Therese Johaug på löprunda i Oslo. Therese Johaug på löprunda i Oslo. Bild: All Over Press Therese Johaug

Theresere Johaugs första tävlingsstart efter avstängningen blir på rullskidor i Telemark i juni. Den första tävlingen på snö blir av i Beitostölen i november.

Manager Jörn Ernst berättar för Dagbladet att Johaug kommer att tävla flitigt under sommaren. Hennes första lopp på rullskidor blir Kanalrennet den 25 juni.

– Först och främst handlar rullskidsloppen om träning, men efter en så lång tid utan tävlingar är de lite viktigare än tidigare, säger manager Ernst.

Innan rullskidsloppen kommer den sjufaldiga VM-guldmedaljören att delta i flera träningsläger tillsammans med det norska landslaget. Det första lägret inför säsongen 2018-19 inleds den första maj.

Johaug tänker ställa upp på alla landslagssamlingar inför säsongen som kulminerar i VM i Seefeld – förutsatt att hon blir uttagen till landslaget.

– Therese har aldrig stått över en samling och har planer på att delta i alla den kommande säsongen, även höghöjdslägren på hösten. Det blir fullt deltagande, säger Jörn Ernst.

Therese Johaug i sina senaste världscuptävlingar i Canmore i mars 2016.
Therese Johaug i sina senaste världscuptävlingar i Canmore i mars 2016. Therese Johaug i sina senaste världscuptävlingar i Canmore i mars 2016. Bild: All Over Press Therese Johaug

Världscupsäsongen 2018-19 inleds med allra största sannolikhet i Ruka den 24 november. Fis bekräftar programmet efter att den pågående säsongen är avslutad.

För Johaugs del kommer tävlingssäsongen på snö att starta en vecka tidigare i Beitostölen.

Tappade träningsmotivationen på hösten

Under hösten tappade Johaug motivationen att träna efter att det i augusti blev klart att hennes dopningsavstängning kommer att sträcka sig över OS i Pyeongchang.

29-åringen tog ett träningsuppehåll på sex veckor för första gången under karriären. Innan det hade hon tränat hårt i hopp om att få delta i OS.

Efter den lugna hösten har norskan återfunnit motivationen och tränat tillsammans med sin bror Karstein Johaug och tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass.

– Sedan julen har Therese tränat väldigt bra. Testerna visar att hon är på väldigt god väg och har tagit nya steg. Både huvudet och benen är där de ska vara. Det ser bra ut, slår manager Jörn Ernst fast.