Hoppa till huvudinnehåll

Mordåtalade Peter Madsen: Tekniskt fel i ubåten ledde till Kim Walls död

Peter Madsen under rättegången i Köpenhamn.
Peter Madsen under rättegången i Köpenhamn. Peter Madsen under rättegången i Köpenhamn. Bild: AFP / Lehtikuva Peter Madsen,rättegång,Danmark

Rättegången mot den mordmisstänkte Peter Madsen har pågått hela dagen i Köpenhamns tingsrätt. Han är åtalad för mord och brott mot griftefrid samt för sexualbrott mot Wall.

Under eftermiddagen började Peter Madsen förklara vad som skedde på ubåten Nautilus och vad som ledde till journalisten Kim Walls död.

Den mordåtalade Peter Madsen var klädd i en svart t-skjorta och blåa byxor då han utfrågades av åklagaren Jakob Buch-Jepsen.

Jag ville gärna skona världen och hennes anhöriga

Madsen sade att han fortfarande är oskyldig till mordet på den svenska journalisten Kim Wall.

Han förklarade varför han först gav så många olika förklaringar och ändrade sin berättelse till vad som hade hänt Kim Wall.

- Jag ville gärna skona världen och hennes anhöriga från det som skedde, sade Madsen.

Han sade att den version han han berättade först - det vill säga att Kim Wall dog av att hon fick en lucka i huvudet - var det som han själv ville att skulle ha hänt.

Den psykologiska undersökningen av Peter Madsen har visat att han är sexuellt pervers med narcissistiska och psykopatiska personlighetsdrag.

- Jag nekar inte till att jag är promiskuös, men jag är inte intresserad av SM och sadomasochistiska lekar. Det är inte det som driver mig, sade Madsen.

Åklagaren frågade hur det kommer sig att Madsen hade spår av sädesvätska i sina kalsonger. Det förklarade Madsen med att han hade besökt en pornografisk internetsajt natten innan.

Då börjar de mest förfärliga minuterna i mitt liv

Madsen berättade att det var några tekniska fel på ubåten som leder till att Kim Wall dör.

Vid 23-tiden skulle ubåten börja åka tillbaka mot Köpenhamn. Madsen startade motorerna, men någonting gick fel och motorerna började suga luft. Samtidigt blev det problem med en lucka som sögs fast av undertryck.

- Då börjar de mest förfärliga minuterna i mitt liv, sade Madsen.

Då Madsen kom ner i mässen hittade han Kim Wall livlös och han lyckades inte få upp henne i friska luften.

Madsen uppgav att han på förhand visste att det var något tekniskt fel med Nautilus.

Rättegången mot Peter Madsen kommer att fortsätta ungefär en månad och domen väntas den 25 april. Närmare 40 vittnen ska höras under rättegången.

Läs mera:

Svenska Yle i Köpenhamn: ”Jag lever ännu, förresten” skrev Kim Wall i sitt sista sms till pojkvännen – Madsen fortsätter att neka till mord

Rättegången mot den mordmisstänkte Peter Madsen pågår som bäst i Köpenhamns tingsrätt. Åklagaren visar filmer och foton som ska styrka att det var Madsen som mördade Wall.

Läs också