Hoppa till huvudinnehåll

Över årslång väntan för tandvård i Pargas – får behandling efter 14 månader

En panoroamröntgen av en mun, ett litet eurotecken syns i en av tandgluggarna.
En panoroamröntgen av en mun, ett litet eurotecken syns i en av tandgluggarna. Bild: Creative commons/montage Heidi Grandell-Sonck röntgen,tandvård,tandläkare

För ett år sedan kontaktade Stina Engblom Colliander tandkliniken i Pargas då hon behövde besöka tandläkaren. Hon står fortfarande i kö.

I mars för ett år sedan ville Stina Engblom Colliander ha en tandläkartid. Några lediga tider fanns inte och hon fick höra att hon får återkomma i oktober. Det gjorde hon genast i början av månaden och fick en tid den 28 februari. Då hon väl kom till tandläkaren blev det endast en genomgång av tänderna på 5-10 minuter.

Nästa gång hon får besöka tandläkaren är i slutet av maj, vilket är 14 månader efter att hon första gången hörde sig för om en tid. Enligt lagen ska vård inledas inom ett halvt år efter att behovet konstaterats.

Hon frågade hur det är möjligt och fick höra att de har de väldigt stressigt och svårt eftersom de har för få tandläkare. En tjänst i Nagu var då obesatt och tandkliniken hade också förlorat en av sina kunnigaste tandläkare.

– Hela situationen verkar vara jobbig för personalen. Situationen är tråkig, jag får inte mina tänder lagade och det här gäller säkert också väldigt många andra i Pargas.

Alla tänder borde skötas i tid och speciellt viktigt är det för de äldre, säger Engblom Colliander. Dels att få munhygienen i skick och dels att få ha tänderna i skick för att få bevara dem.

– Det känns illa av många olika orsaker. Inte bara för mig som patient, utan också för att jag upplevde att stämningen är pressad. Jag tycker att det är väldigt viktigt att personalen har det bra och att man lyssnar på dem.

Nya tandläkare tas in

Tommy Sjöholm har för två månader sedan tagit över som tillförordnad ledande tandläkare i Pargas. Han säger att det förstås är självklart att de borde få väntetiderna att fungera mycket bättre, men att de nu nog är inom lagens gränser.

Han berättar att en ny tandläkare börjar jobba i Pargas inom två månader och en annan tandläkare som jobbar halvtid ska också börja där.

Kämpar för kortare köer

Den här veckan började en ny tandläkare jobba tre dagar i veckan i Nagu och snart börjar en munhygienist jobba två dagar i veckan i Korpo. Enligt Sjöholm kommer situationen att bli mycket bättre, men det kan dröja ett halvt år.

– Vi kan öka kapaciteten ganska snart, men man märker den bättre situationen först på hösten. Min tanke är att vi kan under det här året förkorta kötiden så att den är närmare tre månader och att den är ännu kortare nästa år. Vi måste bli bättre på det här.

Nu är kön på tre till fyra månader enligt Sjöholm. Han säger att personalen har klarat sig än så länge, men att alla jobbar så mycket de kan. Under vintern har influensorna drabbat tandläkarna som också fått ligga hemma och det har förekommit att tider skjutits upp.

– Det kan hända att några patienter därför har fått vänta för länge, men det är endast några fall som det gäller. Förstås har vi jourtider så att man kan få snabbt vård vid värk, men vanliga undersökningar måste man vänta på längre.