Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagen ska debattera samtyckeslagen - också många män har skrivit under lagmotionen

Kvinna som håller upp skylt där det står: Skyll på våldtäktsmännen, inte på offren.
Kvinna som håller upp skylt där det står: Skyll på våldtäktsmännen, inte på offren. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press victim blaming,våldtäkt,sex & sånt

Ska våldtäkt definieras enligt samtycke eller våld? Det diskuterar riksdagen i dag när det är remissdebatt om samtyckeslagen.

Remissdebatten om lagmotionen inleds omkring klockan 17, efter frågestunden i plenum.

Enligt namnlistan på de som skrivit under motionen kommer det för en gångs skull inte att bli en debatt där regering står mot opposition. Det verkar inte heller vara enbart en könsfråga.

31 av undertecknarna är män, 48 är kvinnor.

27 av undertecknarna hör till regeringspartier, 52 till oppositionspartier.

De här partierna stöder samtyckeslag

79 av 200 riksdagsledamöter har skrivit under lagmotionen:

18 från SDP har skrivit på, SDP har 35 ledamöter.

14 av 15 invalda från De gröna har skrivit på, och 11 av 12 från Vänsterförbundet.

7 av de 10 ledamöterna i Svenska riksdagsgruppen har skrivit på.

Men också flera i regeringspartierna har skrivit på motionen: 13 av 38 ledamöter från Samlingspartiet, 7 av 19 hos Blå Framtid och 7 av 49 hos Centern.

Från Kristdemokraterna och Sannfinländarna har bara en ledamot var skrivit på.

Hela motionen och namnlistan finns i riksdagens dagordning för i dag (motionen på finska).

När namn samlas in för motioner är det möjligt att alla som vill skriva under inte nås av listan, så det kan finnas något fler än 79 som stöder. Men vägen till 100 är ändå lång - förslaget måste förstås ha stöd av över hälften av ledamöterna för att bli av.

Bild på lagförslagstexten: Strafflagens kapitel 20, första paragrafen skulle inledas med orden "Den som har samlag med någon utan den personens samtycke, eller..."
Förslaget för att ändra kapitel 20, paragraf i strafflagen. Bild på lagförslagstexten: Strafflagens kapitel 20, första paragrafen skulle inledas med orden "Den som har samlag med någon utan den personens samtycke, eller..." Bild: Laura Koivunen, Yle våldtäkt,Lagmotioner,strafflag,samtyckeslag

Förslaget: Lägg till nio ord i dagens lagstiftning

Lagmotionen går ut på att lägga till en halv mening i den nuvarande sexualbrottslagstiftningen, alltså i kapitel 20 i strafflagen.

Lagmotionen skulle ändra på början av en mening i en paragraf

I strafflagen definieras sexualbrott i kapitel 20, och våldtäkt i paragraf 1:

"Den som genom våld på person eller med hot om sådant våld tvingar någon till samlag ska för våldtäkt dömas till fängelse i minst ett och högst sex år."

Den lagmotion riksdagens kvinnonätverk lämnade in finns inte på svenska, men förslaget går ut på att det läggs till en kort formulering om samtycke i början av paragrafen som sedan fortsätter som tidigare:

"Den som har samlag med någon utan den personens samtycke, eller som genom våld på person eller med hot om sådant våld..."

Det är riksdagens kvinnonätverk som har lämnat in motionen.

De rättsexperter som aktivt har förespråkat samtyckeslag säger att formuleringen i motionen främst är viktig för att uppdatera lagstiftningen så den motsvarar dagens samhällssyn på att sex är frivilligt för båda parterna.

Däremot säger de att den formulering som föreslås nu knappast skulle ändra på väldigt mycket rent juridiskt: redan i dag finns lägen där ord står mot ord och bevis saknas, och det kan inte en samtyckesformulering ändra på så mycket.

Läs mera:

Sex ska vara frivilligt, slår konvention och människorättsorganisationer fast - ändå anses samtyckeslag svår

Lagstiftningen i dag speglar en gammaldags syn på sexualitet, säger Johanna Niemi, professor i processrätt.