Hoppa till huvudinnehåll

Vilket OS-hopp! Dubbla världsrekord av Finland i nya olympiska grenen

Satu Mäkelä-Nummela och Vesa Törnroos.
Satu Mäkelä-Nummela och Vesa Törnroos tävlade båda i OS i Rio 2016. Satu Mäkelä-Nummela och Vesa Törnroos. Bild: Lehtikuva Satu Mäkelä-Nummela,Vesa Törnroos

Satu Mäkelä-Nummela och Vesa Törnroos har skjutit nytt världsrekord i mixedlagtävlingen i trapskytte, som introduceras till OS-programmet i Tokyo 2020.

Finlands för tillfället största guldhopp i sommar-OS i Tokyo 2020? Svarar du mixedlagtävlingen i trapskytte är du åtminstone inte långt från sanningen.

Satu Mäkelä-Nummela och Vesa Törnroos vann säsongens första världscuptävling i Guadalajara i Mexiko med nya världsrekordsiffror.

Eller egentligen dubbla världsrekordsiffor.

I grundtävlingen sköt både Finland och det kinesiska paret Zhang Xinqiu-He Weidong resultatet 143, som är nytt världsrekord. I finalen vann Finland med 43 – även det nytt världsrekord. Kina tog silver med 41 och USA brons med 33.

För mig räckte en rutinprestation i dag – Satu däremot sköt helt jäkla bra― Vesa Törnroos

– Inte kan man väl klaga då man åker hem från Mexiko med guld, brons och världsrekord. Tur behövs alltid och det hade vi i dag, säger Mäkelä-Nummela i ett pressmeddelande.

– Det här smakar bra. För mig räckte en rutinprestation i dag (71 i grundtävlingen) – Satu däremot sköt helt jäkla bra (72), säger Törnroos som liksom Mäkelä-Nummela slutade trea i den individuella tävlingen tidigare.

Satu Mäkelä-Nummela, 47, vann OS-guld i singeltrap i Peking 2008, som hon följde upp med en sjunde plats i London 2012 och tionde placering i Rio de Janeiro 2016.

Törnroos, 35, gjorde OS-debut i Rio där han slutade elva i singeln. Nu siktar duon också på att ställa upp i mixedlagtävlingen i Tokyo 2020, där grenen för första gången finns med i det olympiska programmet.

Resultat:

1) Finland I (Vesa Törnroos-Satu Mäkelä-Nummela) 44 (143)
2) Kina II (Zhang Xinqiu-He Weidong) 41 (143)
3) USA II (Aeriel Alease Skinner-Mick Alton Wertz) 33 (139)
4) Kina I 28 (140)
5) San Marino 22 (142)
6) Italien I 19 (141)
---------
15) Finland II (Eemil Pirttisalo-Marika Salmi) 127

Läs också

Nyligen publicerat - Sport