Hoppa till huvudinnehåll

Efter bottennappet lovar sportchefen förändring: "Vi har en gigantisk vilja att vinna"

Markus Jämsä är sportchef i Vasa Sport.
Markus Jämsä är sportchef i Vasa Sport. Markus Jämsä är sportchef i Vasa Sport. Bild: Yle Vasa Sport,Markus Jämsä

Med en match kvar att spela av grundserien står det redan klart att Vasa Sport gör sin sämsta ishockeyligasäsong i modern tid. Yle Sporten tog en rejäl pratstund med sportchefen Markus Jämsä för att redan ut vad som gått snett och varför.

Hur har det känts att komma på jobb den här sista veckan?

– Det har känts vemodigt. Vi har ännu en säsong fem före färdig och ser man på det nu i efterhand har det gått otroligt snabbt. Jag känner mig ändå positiv i tanken när vi ganska snabbt kan vända blicken mot framtiden och inleda det jobbet. Visserligen har den processen redan varit igång en längre tid, men det blir mer konkret när serien nu tar slut.

Ni har haft mycket omsättning i truppen under den sista delen av grundserien, hur har den tiden varit för dig?

– Det har ingalunda varit lätt, som helhet har säsongen varit väldigt tung. Den här omsättningen och våra spelarförsäljningar är på intet sätt roligt och ingenting man gärna gör, men tyvärr har vi inte haft några alternativ när vi hamnat i den här situationen. Det är ett led i att trygga vår framtid och via vårt agerande få upp ångan igen i verksamheten. Lätt har det inte varit.

Ett hurudant korstryck har du själv verkat i under den här tiden?

– Det finns alltid en hög kravnivå och mycket press i det här jobbet. Det visste jag redan när jag tog emot jobbet, så någon överraskning har det inte varit att man fått utstå en del. Ibland är det negativt och ibland är det positivt men i stormens öga är min tanke enbart att sköta den egna uppgiften så bra jag kan och se mig själv i spegeln på kvällen med ett leende.

Har ni ännu kommit till någon slutsats kring vad som gick snett den här säsongen?

– Visst har jag själv en del tankar och vi har fört en hel del diskussioner med träningsledningen om ämnet, precis som med alla aktörer inom klubben. Jag vill egentligen inte börja mala på det ämnet ännu, laget måste få arbetsro att slutföra säsongens matcher. Efter det kommer tidpunkten för en djupare analys och noggrannare rapporter.

Tomek Valtonen och Vasa Sport
Förändringar att vänta i Tomek Valtonens Vasa Sport. Tomek Valtonen och Vasa Sport Bild: Emil Hansson / AOP Sport,Vasa Sport,Tomek Valtonen

Hur mycket förändringar kan då supportrarna förvänta sig?

– Vi kan ingalunda vara nöjda med det sportsliga resultat vi uppnått i år. Det är ett faktum att vi står inför förändringar. Pratar vi om laget räknar jag med att ett tiotal spelare kommer att ändra inför nästa säsong. Vi opererar med bland de minsta resurserna i hela ligan och det gör situationen utmanande. Vi måste bara gräva djupt för att få upp ångan igen och få vänt verksamheten i rätt riktning.

Hur sugna är ni på att bli en framgångsrik organisation igen, som var fallet under Mestisåren?

– Vi har en gigantisk vilja att vinna. Det är därför vi alla gör det här jobbet, för att vinna. Hungern och åtrån efter segrar är stor för mig själv och hela organisationen, det är helt klart. Man måste ändå vara realist och vi vet vilka de yttre ramarna är. Vi gör vårt jobb med den tanken att vi igen kunde bli en vinnande organisation på den här serienivån. Vi får hoppas att vi kan bli det inom en snar framtid och det jobbar vi för dagligen.

Hela Vasa Sports lag och ledning på isen tillsammans med Mestispokalen.
Sport var ett vinnande lag under Mestiseran. Hela Vasa Sports lag och ledning på isen tillsammans med Mestispokalen. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund vasa sport 2012

När ni spelade i Mestis var den stängda ligan ett gissel och en svordom, idag är den er räddningsplanka. Har din inställning till seriesystemet ändrat?

– Det är en klurig fråga att ta ställning till, men vi borde klara av att uppdatera vårt system på något sätt. Vi borde kunna ändra konceptet så att fem lag inte plötsligt är helt avsågade, vilket sen medför de kringeffekter som vi sett i vår spelartrupp nu under grundseriens sista omgångar. Är det då en öppen liga eller något annat som gör att vi kunde får en förändring till stånd.

Hur mycket behöver Vasa Sport en paus för att kunna starta om på ny kula?

– Det uppehållet kommer i mitt fall på sommaren. Någon dag tar vi nog igen oss efter lördagen, men sen kör vi för fullt framåt. Spelarna har sin lagenliga månadslånga vila att se fram emot och då får de hämta sig. Efter det börjar vi sakta men säkert göra jobbet med framtiden i åtanke och senast i mitten på april går vi framåt med full fart med hela truppen.

Vasa Sports fans protesterar mot lagets svaga spel.
Tidvis tuff kritik från läktarplats. Vasa Sports fans protesterar mot lagets svaga spel. Bild: All Over Press FM-ligan i ishockey,Vasa,Vasa Sport,Sport

Publiksiffrorna har lidit i takt med att resultaten uteblivit, vilka tankar väcker det i dig?

– Visst är det beklagligt, man skulle hoppas att hallen skulle vara full. Arenan här i Vasa är känd för sin stämning, det har varit en stor del av hela grejen med oss och lagets verksamhet med det stöd och den uppbackning vi haft på hemmaplan. När publiksiffran är liten märker man av det och känner det på sig och man skulle hoppas att vi kunde ha fullt hus hela tiden. Vi har inte nått upp till en sån nivå spelmässigt som skulle ha fyllt arenan, men jag hoppas vi kan vara där igen nästa säsong.

Hurudan feedback har du fått av publiken och av hockeyfolket ute på fältet?

– Det har nog gått i negativa tecken den här säsongen, det är helt klart. Det hör till arbetsbilden, i butikskön får jag ofta gå igenom de här sakerna och det har jag ingenting emot. Det är en positiv sak att folk engagerar sig och kommer och prata. Det är mycket bättre än att man skriver av sig anonymt på olika forum på nätet, det för aldrig ärendet i någon riktning, speciellt inte framåt. Jag uppskattar mycket mer när kommunikationen är direkt, att någon slår en signal, kommer upp till mig på stan eller kommer in till kontoret på en kaffe. Det är den diskussionen som på lång sikt kan leda någonvart.

Tomek Valtonen.
Tomek Valtonen är Sports tränare. Tomek Valtonen. Bild: All Over Press Tomek Valtonen

Tränaren Tomek Valtonen har också offentligt här i hallen fått utstå mycket kritik under säsongen, hur har du upplev den kritiken, har den varit befogad?

– Det handlar ändå om ett lagarbete, ingen människa står ensam i den här situationen. Vi är flera personer som gör jobbet kring laget även om våra roller är olika. Också här hör kritiken till jobbet, punkt slut.

Hur mycket har Tomek Valtonens position varit på tapeten under säsongen, eller har den varit det?

– Naturligtvis har vi fört diskussioner och funderat på läget, men jag vill inte säga mer om det här.

Läs också