Hoppa till huvudinnehåll

Erik Riska om katastrofsäsongen i Vasa: "När snöbollen väl började snurra åt fel håll var den svår att stoppa"

Erik Riska spelar ishockey för Vasa Sport.
Erik Riska och Vasa Sport har haft en tung säsong. Erik Riska spelar ishockey för Vasa Sport. Bild: Matti Raivio/All Over Press FM-ligan i ishockey,Vasa Sport,Erik Riska

På lördag är det slut på det roliga för Vasa Sport. Fast hemskt mycket glädjeämnen har grundserien i ligan 2017-2018 visserligen inte bjudit på för ishockeyvännerna i Vasa. När snöbollen väl började snurra åt fel håll var den svår att stoppa, säger trotjänaren Erik Riska.

Riska och den kraftigt förändrade spelartruppen skall ännu spela bort lördagens sista grundseriematch innan ett ofrivilligt sommarlov kallar.

Hemmamatchen mot Pelicans sätter punkt för en 60 matcher lång vandring mot jumboplatsen i serien.

– Det finns inte något enskilt man kan peka fingret på och säga att ”det här är var vi fallerar”. Man borde ha ganska många fingrar att ta till. Om man ser på laget som på en bil kan man konstatera att det inte bara är ratten det är fel på, det kan vara däcken, avloppet och egentligen varje del som finns på bilen. När snöbollen väl började snurra åt fel håll var den svår att stoppa, analyserar Riska.

Trots att det ännu återstår en match att spela står det klart att Sport kommer att ha skramlat ihop färre än en poäng per match.

Bänken i Vasa Sport under en ligamatch.
Sämsta ligasäsongen i modern tid. Bänken i Vasa Sport under en ligamatch. Bild: Emil Hansson / All Over Press Vasa Sport

Sin första säsong i ligan 2014-2015 samlade laget 60 poäng och blev sist, men redan säsongen 2015-2016 fick man smaka på slutspelsishockey efter en grundserie som renderade 83 poäng.

Ifjol tog matcherna igen slut efter grundserien med ett poängsaldo på 69.

Säsongen analyseras efter säsongen

Redan nu står det kart att den gångna säsongen blir lagets poängmässigt sämsta sen avancemanget.

– Enskilda matcher har vi gått igenom och bearbetat under säsongens gång, det hör till vardagen. Hela säsongen har vi inte ännu lagt i paket och den analysen kommer först och främst från tränarna och sen hela organisationen och spelarna. Det gör vi efter säsongen, påpekar Riska.

Publiksiffrorna vid Kopparön i Vasa har dalat i takt med att insatserna på isen varit bleka och för många fans är det svårt att känna igen spelarna med tanke på den stora omsättningen som präglat truppen under grundseriens målraka.

Erik Riska medger att hockeyfebern lyst med sin frånvaro i Vasa under vintern.

– Det är klart att man lever starkt med resultaten och man förstår också att publiken kommer när det går bra. Det är samma sak med oss spelare, när det går bra har man mycket energi och när det inte går bra är den biten svårare.

Erik Riska går för ett dragskott.
Erik Riska, 7+9=16 poäng på 54 matcher. Erik Riska går för ett dragskott. Bild: Kuvavain Erik Riska

– Jag måste vara ärlig och säga att vi haft bättre dagar, men den här säsongen tar slut om ett par matcher och efter en kort paus kör en ny säsong igång igen och det gäller för oss att se oss i spegeln, se vad felen har varit och sen måste vi komma starkare tillbaka. Det blir nog bra ännu någon dag, lovar Riska som sitter med ett mångårigt avtal i fickan.

Broder Filip åkte till Sverige

Riska har fått se flera av sina nära vänner och lagkamrater lämna klubben när Sport i sund ekonomisk anda låtit rutinerade och eftertraktade spelare gå vidare från klubben.

– Det är en situation man förstår och jag har full förståelse för hur föreningen gör. Seriesystemet tillåter att det här händer, men det är klart när spelare som varit med oss längre lämnar, till exempel min egen bror, så är det en stor bit ur ishockeylivet och livet i allmänhet som faller bort. Det är aldrig roligt. Man skulle mycket hellre vara kvar i toppen och ha alla spelare kvar omkring sig.

Insikten om att året inte blev som man hade tänkt sig inom organisationen förde med sig spelaruttömningen, men Riska ser också positiva konsekvenser med klubbens sätt att agera.

Erik och Filip Riska hör till "veteranerna" i Vasa Sport.
Filip Riska lämnade Sport för spel i Sverige. Erik och Filip Riska hör till "veteranerna" i Vasa Sport. Bild: Yle/Antti Koivukangas Filip Riska,Erik Riska,Vasa Sport

Generellt har säsongen varit misslyckad, men Riska väljer sin vana trogen att tänka positivt.

– Man måste ändå komma ihåg att lyfta fram att det finns flera spelare som gjort en riktig kanonsäsong. Det är speciellt roligt att se det yngre gardet kliva fram och spela riktigt bra, de kommer att vara en viktig bit av det här laget nästa säsong. Personligen är jag som lagspelare missnöjd över att vi inte har lyckats, men ändå tycker jag själv att jag kan se mig själv i spegeln med tanke på hur jag spelat, säger Riska.

"Varför tvingas vi igen se på när andra spelar playoff?"

På lördagskvällen tar ännu en ligasäsong för Vasa Sport slut, på tok för tidigt om man frågar österbottniska vänner av ishockey.

Men för Riska blir det inget långt uppehåll för att komma loss från misären som var grundserien 2017-2018.

– Jag har inte tankarna på vad som händer efter säsongen ännu, men om jag anar att det går som tidigare år tar det ungefär en vecka att komma loss. Efter det börjar jag gräma mig över varför vi inte är i slutspelet och varför vi igen tvingas se de spelare som förtjänat sin chans vara i playoffs.

– Det ger mig ännu mera bensin inför nästa år.

Erik Riska åker skridsko.
Erik Riska blickar framåt. Erik Riska åker skridsko. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press FM-ligan i ishockey,Vasa Sport,Erik Riska