Hoppa till huvudinnehåll

Fem frågor om det planerade toppmötet mellan USA och Nordkorea

Bildcollage där Donald Trump och Kim Jong-un ropar till varandra med megafon över världskartan.
Bildcollage där Donald Trump och Kim Jong-un ropar till varandra med megafon över världskartan. Bild: Sebastian Dahlström Donald Trump,Kim Jong-un

USA:s och Nordkoreas ledare förbereder sig på ett historiskt möte i maj. Det är Nordkoreas ledare Kim Jong-Un som har sagt sig vilja träffa USA:s ledare, och president Trump har gått med på det.

USA:s och Nordkoreas ledare har aldrig träffats förut, och beskedet gavs ovanligt nog av Sydkoreas nationella säkerhetsrådgivare efter ett möte med Trump i Vita huset. Han meddelade samtidigt att Nordkorea inte kommer att utföra missil- eller kärnvapentest under tiden fram till toppmötet.

Yles korrespondent i New York Bengt Östling svarade i fredagens Aktuellt 17 på frågor om beskedet.

Hur överraskande är det här?

- Åtminstone den amerikanska pressen tyckte att det var totalt överraskande. Utrikesministern befann sig i Afrika, och Pentagon var överraskat. Det underliga är kanske rentav det att USA inte ens har en egen ambassadör i Sydkorea.

- Det att Finland inte har någon amerikansk ambassadör är kanske inte så överraskande, men att man inte har haft det i Sydkorea är ju lite konstigt, och det här var en överraskning också för diplomaterna.

President Trumps retorik har ju varit välkänd. Han har tyckt att utrikesministern slösar tid på att prata med Nordkorea, och han har i stället erbjudit "eld och vrede".

Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare kim Jong Un har avrättat en biträdande undervisningsminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning
Nordkoreas ledare kim Jong-Un. Sydkorea hävdar att Nordkoreas ledare kim Jong Un har avrättat en biträdande undervisningsminister och skickat en högt uppsatt partifunktionär i inre landsförvisning Bild: EPA/RODONG SINMUN Nordkorea,Kim Jong-un

- Men nu kom det en inbjudan till samtal som presidenten accepterade och det är någonting som överraskar de flesta här just nu.

Har det då välkomnats i USA?

- Jo, det har det gjort, absolut. Det var till och med någon redan i går kväll som föreslog Nobels fredspris för president Trump, på samma sätt som president Obama fick det utan att göra någonting - som det sades.

- Men det här är förstås välkommet. Det sades att USA vaknade på torsdagen med kärnvapenkrigshot och handelskrigshot, och kvar på kvällen var bara det här hotet om handelskriget.

- Men det är klart att det också har mötts av skepsis. Hur ska de kunna få någonting till stånd så här snabbt? Var ska de mötas när Nordkoreas ledare är känd för att inte vilja resa någonstans och USA:s president absolut inte kan åka till Nordkoreas huvudstad för att ge dem den PR-segern? Så man talar om att mötet säkert kan hållas på gränsen.

Ska man faktiskt prata med en diktator som Kim Jong-Un?

- Och sen finns förstås den kritiska inställningen att ska man faktiskt prata med en diktator som Kim Jong-Un eller borde man hellre se till att han tvingas att avgå?

- Det som man också har sagt här är att det här går helt i motsatt riktning än vad diplomatin brukar rekommendera.

- Stats- och regeringscheferna brukar mötas på slutet för att lösa de sista detaljerna i avtalen, men nu möts de för allra första gången för att sätta i gång någonting som säkert kan bli långa förhandlingar, och då är det förstås viktigt att de tonar ner sina personliga profiler; de här två presidenterna som är kända för en färgstark vokabulär och färgstarka elakheter om varandra.

Vad tror man i USA om träffens resultat?

- Förhoppningarna är förstås stora samtidigt som det också finns de som varnar för alltför stor optimism. Redan nu finns ju det resultatet att Nordkorea har lovat att avhålla sig från kärnvapentest och missiltest. Det är ju de här testerna som varje gång har fått USA och världen att få hjärtat i halsgropen.

Donald Trump talade under mötet med ansvariga myndigheter om skolsäkerhet i Vita huset på torsdagen 22.2.2018
Donald Trump talade under mötet med ansvariga myndigheter om skolsäkerhet i Vita huset på torsdagen 22.2.2018 Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump
Sydkoreanska fredsaktivister demonstrerar utanför USA:s ambassad i Seoul bland annat med krav på att USA och Nordkorea inleder direkta samtal inför OS
Sydkoreanska fredsaktivister demonstrerade utanför USA:s ambassad i Seoul bland annat med krav på att USA och Nordkorea inleder direkta samtal inför OS. Sydkoreanska fredsaktivister demonstrerar utanför USA:s ambassad i Seoul bland annat med krav på att USA och Nordkorea inleder direkta samtal inför OS Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN Sydkorea,Nordkorea

- Resultatet skulle vara en avrustning på kärnvapenområdet och det är ju det som har varit kravet för USA:s del hela tiden.

- Det skulle också betyda att man kan avsluta sanktionerna, och resultatet skulle bli att Nordkorea igen får en fungerande ekonomi och handel med omvärlden.

- Det finns säkert också de som hoppas på att Nordkorea på det här sättet måste öppna sig. Ett resultat måste vara att man kommer in och kan kontrollera att det faktiskt inte finns några kärnvapen. Det är det som utlovas, men vem ska kontrollera det? Det är väldigt viktigt för USA.

Man har isolerat Nordkorea med hårda sanktioner och det är det som anses ha lett till resultat.

Varför vill Trump nu göra en sådan här helomvändning angående Nordkorea?

- Jag är inte säker på att man i USA ser det som en helomvändning utan som resultatet av en konsekvent utrikespolitik där man har varit väldigt hård mot Nordkorea.

- Man har isolerat Nordkorea med hårda sanktioner och det är det som anses ha lett till resultat; att Nordkorea blev svagt och tvingades att ge sig.

- Jag är övertygad om att man i Nordkorea ser det tvärtom; man har råd att vara storsint, och man har ett kärnvapenprogram som har skrämt världen.

- Den hårda och skarpa politiken är också någonting som hemmapubliken har velat ha både i Nordkorea och här i USA.

Läs mera:

Stort vågspel i historiskt toppmöte: Trump går med på att träffa Kim Jong-Un i maj

USA:s president Donald Trump har tackat ja till den Nordkoreanska ledaren Kim Jong-Uns överraskande förhandlingsinvit - Trump och Kim ska hålla toppmöte i slutet av maj, men platsen och den exakta tidpunkten har inte ännu slagits fast.