Hoppa till huvudinnehåll

Fler sjukskötare ska få skriva ut medicin i Vasa sjukvårdsdistrikt

Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen
Sjukskötare går genom aulan i Vasa centralsjukhus på väg mot hissen Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund sjukskötare,vårdare,vård (omsorg),Vasa centralsjukhus

Fler sjukskötare i Österbotten ska få rätt att skriva ut medicin. Det underlättar för patienterna i tider av läkarbrist, anser man på sjukvårdsdistriktet.

I dag finns bara fem sjukskötare inom Vasa sjukvårdsdistrikt som har rätt att skriva ut läkemedel. Sjukvårdsdistriktet vill gärna att de blir fler och därför ordnas nu en utbildning där omkring 30 sjukskötare deltar.

Målet är att patienterna ska få sina recept smidigt. Den som till exempel kommer till sjukskötarmottagningen kan genast få sitt recept istället för att behöva komma till läkare en gång till.

- Det är brist på läkare på en del enheter. Patienterna kan känna sig trygga med sjukskötare som också har stor kunskap, säger utvecklingsöverskötare Susanne Salmela på Vasa centralsjukhus.

Inte vilka mediciner som helst

Sjukskötarna som nu går utbildningen kommer från olika håll i sjukvårdsdistriktet. Utbildningen är gratis för dem, den betalas av distriktet. Salmela poängterar att de inte kommer att få skriva ut vilka mediciner som helst.

- Men det underlättar läkarens jobb, och sjukskötarna kan fråga råd av läkare.

Utbildningen ordnas i samarbete med Yrkeshögskolan Novia och finska Vasa yrkeshögskola. Den inleddes i januari och pågår till mars 2019.

Hittills har en motsvarande utbildning för sjukskötare ordnats i Åbo. Enligt Salmela kan det långa avståndet vara en orsak till att så få sjukskötare i Österbotten nappat på möjligheten.

En lagändring som utökar rätten för sjukskötare att skriva ut läkemedel är på gång. Fler läkemedel ska få skrivas ut och fler sjukskötare ska också få rätt att göra det.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten