Hoppa till huvudinnehåll

Från Kårböle till Kärpät – NHL nästa för Jani Hakanpää?

Jani Hakanpää gör sin tredje säsong i Kärpät.
Jani Hakanpää har gått i Kårböle lågstadium och Munksnäs högstadium i Helsingfors. Jani Hakanpää gör sin tredje säsong i Kärpät. Bild: All Over Press Jani Hakanpää

Jani Hakanpää är en doldis i Svenskfinland, men på gränsen till kändis på den finländska ishockeyscenen. Inte minst efter framstegen i ligan den här säsongen. NHL är en realistisk dröm för honom, säger Kärpäts chefstränare Mikko Manner.

Poängrekord (6+18), tvåa i ligans plusminusstatistik, debut i Lejonen. Jani Hakanpääs framsteg har varit markanta.

Själv ser han Kärpäts spelstil som en av de största orsakerna till att utvecklingskurvan pekar brant uppåt.

– Jag har fått friare händer. Jag kör mer upp och ner och då blir det mycket chanser. Det hjälper, säger Hakanpää till Yle Sporten.

Men också de personliga satsningar har burit frukt.

– På sommaren jobbade jag på att bli skickligare och få bättre koordination. Jag spelade en hel del andra bollsporter, bland annat basket. Det var hela tiden lite kaos och jag lärde jag mig att hantera det. Vi har haft snarlika övningar på isen med Kärpät.

Idel lovord av chefstränaren

Kärpäts lots Mikko Manner lyser upp då Hakanpää kommer till tals. Enligt Manner är den nästan 100 kilogram tunga backbjässen en av de viktigaste enskilda orsakerna till att Kärpät redan säkrat segern i grundserien i ishockeyligan.

– Han var tidigare en defensiv back, men han har utvecklats den här säsongen till en allroundback. Han har varit otroligt bra, säger Manner.

– Han är dessutom en fantastisk person. Han är alltid glad, han bryr sig om sina lagkamrater och jobbar stenhårt. Dessutom ser han endast möjligheter, vilket är ett måste om man ska nå den absoluta toppen.

Nytt försök i Nordamerika?

Den absoluta toppen i ishockeyvärlden stavas NHL. Jani Hakanpää reserverades av St. Louis sommaren 2010 och han gav NHL-drömmen en rejäl chans.

Efter dryga två säsonger i farmarligan AHL gav han emellertid upp och återvände till Finland för spel i Kärpät. Men drömmen om NHL lever fortfarande.

–Det var en stor orsak till att jag ville komma till Kärpät och Uleåborg. Tränar jag hårt och blir bättre så kanske jag kan ta det klivet, säger han och får flankstöd av Mikko Manner:

– Jag vet inte om han är redo för det nästa säsong men om han fortsätter att utvecklas och har bra balans i sitt spel så är NHL en realistisk dröm, konstaterar Kärpäts chefstränare.

Nöjd med landslagsdebuten

Hakanpääs imponerande takter har uppmärksammats av den finländska landslagsledningen. Chefstränaren Lauri Marjamäki gav honom chansen i EHT-turneringen i Moskva i december.

Jani Hakanpää debuterade i landslaget december.
Hakanpää har stått för 6+18 i grundserien med Kärpät. Jani Hakanpää debuterade i landslaget december. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press FM-ligan i ishockey,idrott,Jani Hakanpää

Den 25-årige Hakanpää medger att tempot i landskamperna var högre än i ligan, men han tycker att han anpassade sig snabbt till laget och Lejonens spelstil.

– Det gick ganska bra. Det var många gubbar som jag kände. Bland annat "Late" (red. anm. chefstränaren Lauri Marjamäki, som har varit Hakanpääs tränare i både Blues och Kärpät) och "Mamba" (red. anm. Kärpäts chefstränare Mikko Manner som är assisterande tränare för Lejonen).

Landslagssäsongen kulminerar med VM-turneringen i Danmark i maj. Ett lyckat slutspel kan öppna dörrarna för en VM-debut, men det är inte något som Hakanpää funderar på för närvarande.

Spel i VM är snarare ett långsiktigt mål.

– Just nu är fokus här och nu med Kärpät. Jag kan inte påverka hur landslagsledningen resonerar. Jag kan bara göra mitt bästa och hjälpa Kärpät.

Finlandssvenska grannar inkörsport till svenskan

Så var det här med svenskan. Namnet Jani Hakanpää skvallrar inte om att han skulle ha svenskspråkiga rötter.

Men svenska talar han – felfritt dessutom. Trots att hans föräldrar är finskspråkiga.

– Vi hade två finlandssvenska familjer som grannar i Malmgård i min barndom. Jag lekte med deras barn.

Hakanpääs storasyster var den som till slut gav den slutliga knuffen mot tvåspråkighet. Hon ville nämligen gå på samma dagis som grannbarnen.

– Jag var ensam några veckor på ett finskspråkigt dagis. En dag kom jag hem gråtande och sade att jag ville vara med min storasyster på dagis. Jag fick byta och på den vägen fortsatte det. Jag gick i Kårböle lågstadium och i Munksnäs högstadium. Först i gymnasieåldern bytte jag till ett finskspråkigt idrottsgymnasium.