Hoppa till huvudinnehåll

IS: Pärmäkoski har fått dispens för förbjudet medel – Yles expert: ”Inget exceptionellt”

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski tog ett silver och två brons i Pyeonchang. Krista Pärmäkoski. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski har fått tillstånd att använda ett i idrottssammanhang förbjudet medel, skriver Iltasanomat. Enligt tidningen fick hon dispens under OS för en förbjuden medicin.

Den trefaldiga OS-medaljören har fått undantagslov på grund av en kronisk sjukdom. Vilken sjukdom det handlar om är än så länge oklart.

Enligt Yles skidexpert Sami Jauhojärvi är det inget exceptionellt i förfarandet.

– Då hon har ansökt om dispens har hon kunnat bevisa att läkemedlet i fråga inte förbättrar prestationsnivån. Det handlar alltså om att idrottaren ska hållas frisk, säger han till Yle Urheilu.

– Det är ju inte fråga om ett förbjudet ämne om man har fått undantagslov att använda det.

Snårig process innan man får dispens

Att få dispens är inte en simpel process. Olympiska kommitténs läkare Maarit Valtonen berättar för Ilta Sanomat att idrottarna anhåller om dispens av de internationella grenförbunden.

Den internationella antidopningsbyrån Wada granskar alla beslut och OS-idrottare måste dessutom anhålla om lov av internationella olympiska kommittén.

– Det krävs både medicinska undersökningar och motiveringar. Det bör finnas dokumenterad information och uppföljningar kring sjukdomen från en längre tid, säger Jauhojärvi.

Det har inte offentliggjorts vilket förbjudet ämne Pärmäkoski har använt. Samtliga förbjudna medel finns dock med på listan av någon orsak.

– Läkemedlet i fråga innehåller sannolikt en komponent, som kunde i stora mängder vara prestationshöjande. Till exempel vissa astmamediciner har dylika element, förklarar Jauhojärvi.

Marit Björgen har också undantagslov

Astmamediciner har varit föremål för debatt i Norge. Martin Johnsrud Sundby åkte fast för att ha använt det förbjudna medlet Ventolina.

Många skidåkare har dispens för att använda astmamediciner.

– Jag vet att till exempel Marit Björgen har haft lov att använda läkemedel mot astma. Hon är alltså i ett snarlikt läge som Pärmäkoski, konstaterar Jauhojärvi.

I Pärmäkoskis fall vet man inte om det är fråga om astmamediciner. Hon har inte kommenterat fallet.

Jauhojärvi är nöjd över att Pärmäkoskis team spelar med öppna kort.

– Om man har dispens, så är det inte fråga om något förbjudet. Varför hålla något sådant hemligt?

Enligt Ilta Sanomat har också en annan finländsk OS-idrottare dispens för bruk av ett förbjudet medel. Den idrottarens namn har inte offentliggjorts.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport