Hoppa till huvudinnehåll

Ligadrömmen på is i ännu ett år – Mestisklubbarna väntar när ligan och förbundet förhandlar

Juuso Forsström med Mestis-pokalen våren 2017.
Juuso Forsström med Mestis-pokalen våren 2017. Juuso Forsström med Mestis-pokalen våren 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Mestis,Savonlinnan Pallokerho (SaPKo),Juuso forsström

Mestis-slutspelet kör igång i veckoslutet, men det verkar som om lagen i den nästhögsta ishockeyserien i Finland ännu får vänta på sin chans att också avancera i seriesystemet. Enligt STT blir ett eventuellt ligakval aktuellt tidigast år 2020.

Parterna som håller i trådarna för elitishockeyn i Finland har förhandlat under en längre tid om hur seriesystemet skall se ut.

Det rådande avtalet mellan Ligan och Finlands ishockeyförbund som går ut i slutet av denna säsong hade ingett hopp i lagen på landets nästhögsta nivå, men enligt STT lär ingenting hända ännu.

– Det vågar jag säga att den här våren inte kommer att medföra någon förändring. Våra förhandlingar kommer att sträcka sig in på säsongen 2018-2019 så det nya kontraktet börjar i så fall gälla från 2019-2020. Då kan vi tidigast ha ett nytt seriesystem i bruk, säger en av medlemmarna vid förhandlingsbordet för elitishockeyn i Finland, Tuomas Haanpää till nyhetsbyrån.

Enligt STT råder det en koncensus bland lagen på landets nästhögsta nivå att en stängd liga dränera Mestis.

Man är helt enkelt inställda på att de måsta komma en förändring.

– Vi har förhandlat om olika seriemodeller i 18 månader. Det finns ingen entydig lösning för hur ligakvalet skulle komma tillbaka. Vi har bollat med olika modeller, vi har bland annat haft en A-liga, en B-liga, en kvalserie med flera lag och kvalpar på tapeten. Vi har många modeller och det är ännu omöjligt att säga vilken som blir den slutliga, avrundar Haanpää i sin kommentar till STT.

Kvalspel under 2000-talet

  • 2000-2008, inget ligakval
  • 2009-2013, kvalserier mellan Mestis-vinnaren och ligajumbon eller playout-förloraren
  • 2014-2017, inget ligakval

Läs också