Hoppa till huvudinnehåll

Lösningen på mysteriet Amelia Earhart nära – gamla benfynd "är med 99 procents säkerhet hennes"

Amelia Earhart
Amelia Earhart försvann spårlöst i juli 1937. På bilden poserar hon med sin Lockheed Electra 10E, planet hon och navigatören Fred Noonan försvann i. Amelia Earhart Bild: NASA/Smithsonian Institution Amelia Earhart,flygare

En ny forskningsrapport påstår sig ha bevis för att ben som hittades 1940 på en ö i Stilla havet tillhör Amelia Earhart. Om rönen stämmer har forskarna löst en av de knepigaste mysterierna i modern historia.

I juli 1937 försvann kändispiloten Amelia Earhart och hennes navigatör Fred Noonan någonstans på vägen från Lae i Papua Nya Guinea till Howland Island mitt i Stilla havet.

Lockheedplanet hittades aldrig, och så föddes en av den moderna historiens största gåtor. Vad hände med Amelia Earhart och hennes kartläsare, och varför?

Frågorna kommer kanske aldrig att få ett direkt svar, men nu har vi kanske fått ett svar på var det hände.

En ny studie, som genomgått akademisk granskning och publicerats i tidskriften Forensic Anthropology, menar att vi har haft en lösning framför oss hela tiden.

År 1940 hittade en brittisk expedition 13 ben och en skalle på ön Nikumaroro i östra Stilla havet, då de undersökte om ön var bebodd. Benen skickades till Fiji, där en läkare identifierade dem som en mans.

Nikumaroro
Nikumaroro hette 1937 ännu Gardner Island. Ön tillhör Phoenixöarna, en del av havsstaten Kiribati, och är den nu ledande teorin över var Amelia Earhart levde sina sista dagar. Nikumaroro Bild: tighar Nikumaroroön

Men professor Richard Jantz menar nu att rättsantropologin – och rättsosteologin, undersökning av ben – var så pass outvecklade på 40-talet att D.W. Hoodless som undersökte benen då kan ha gjort fel.

- Rättsantropologin var inte välutvecklad på 1940-talet. Det finns många exempel på felaktiga bedömningar från den tidsperioden. Vi kan säga att Hoodless gjorde ett lika bra jobb som vem som helst på den tiden, men det betyder inte att han har rätt, står det i studien.

Borta med vinden

Precis som Earhart själv är benen som hittades på Nikumaroro försvunna, borttappade under okända omständigheter på Fiji där de undersöktes.

På samma gång försvann en sextantlåda av samma märke som Noonans, en del av en kvinnosko och en flaska Benedictine, som man vet att Earhart hade med sig. De hittades samtidigt som benen.

Professor Jantz team har undersökt de siffror och mätningar som Hoodless noterat 1940. Med hjälp av ett toppmodernt rättsundersökningsprogram säger Jantz nu att benen från Nikumaroro är Earharts.

Amelia Earharts Lockheed Vega står idag på nationella rymd- och flygmuseet i Washington.
Ett av Amelia Earharts andra plan, en Lockheed Vega, står i dag på nationella rymd- och flygmuseet i Washington. Amelia Earharts Lockheed Vega står idag på nationella rymd- och flygmuseet i Washington. Bild: Mostphotos Amelia Earhart,Lockheed,Vega

Benens dimensioner passar mycket bättre in på Amelia Earharts mått än på en mans, säger studien som jämfört måtten med bilder på henne och kläder som hon bar.

- Analysen avslöjar att Earhart är mer lik benen från Nikumaroro än 99 procent av alla individer i ett större stickprov, står det i studien.

Forskningen visar att benen hör till en europeiskättad kvinna som är längre än medeltalet, vilket passar in på Earhart.

Inte slutgiltiga bevis

Jantz påpekar att analysen ändå inte med säkerhet kan fastställa att Amelia Earhart dog som skeppsbruten på Nikumaroro. Däremot kan man anse att det är sannolikt.

- Tills bevis läggs fram på att det inte är hennes ben, är det mest sannolika teorin att det är hennes, skriver Jantz.

Källor: BBC, University of Tennessee Knoxville

Studien i sin helhet: Amelia Earhart and the Nikumaroro Bones, Forensic Anthropology mars 2018 (webbplatsen otillgänglig 12.3.-18)

Läs också