Hoppa till huvudinnehåll

Pargas stadsdirektör: ”Jag är förvånad och besviken över Kimitoöns beslut om åldringsvården"

stadsdirektör Patrik Nygrén
Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén tror ännu att ett åboländskt vårdbolag ser dagens ljus men vilken Kimitoöns roll blir är svårt att säga. stadsdirektör Patrik Nygrén Bild: Yle/Johanna Ventus stadsdirektör patrik nygrén

Nyheten om att Kimitoöns kommun vill sälja hela verksamheten vid serviceboendet Almahemmet och Hannahemmet till privata aktörer försvårar diskussionerna om ett gemensamt åboländskt vårdbolag.

Det säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén som säger sig vara förvånad och besviken över Kimitoöns beslut.

Situationen med den kommande vårdreformen är redan i sig komplicerad även utan Kimitoöns kommuns planer på särlösningar anser Nygrén.

- Det är tråkigt att Kimitoön nu signalerar att man inte vill stå bakom ett gemensamt åboländskt vårdbolag utan vill sälja ut sin åldringsvård till privata aktörer, säger Nygrén.

Diskussionerna om ett gemensamt vårdbolag går vidare

Pargas stad har flera gånger uttryckt sin oro för Kimitoöns planer då man har träffats på landskapsnivå.

- Men så länge vi har en kommunal självbestämmanderätt så kan vi inte göra så mycket än att se på då Kimitoön gör sina egna beslut om hur de vill organisera sin vård och omsorg, säger Nygrén.

Nygrén tror inte att det här fäller planerna på ett gemensamt vårdbolag i Åboland men Kimitoöns utspel förbättrar inte förutsättningarna att kommunen är med i diskussionerna om ett gemensamt vårdbolag.

- Fastigheterna i sig är en sak men då Kimitoöns kommun nu väljer att troligtvis sälja hela verksamheten blir situationen allvarligare, säger Nygrén.

Hur ser då planerna för det gemensamma åboländska vårdbolaget ut i det här skedet?

- Jag kan i nuläget inte kommentera det i detalj men vi fortsätter att diskutera men hur det ser ut helt konkret kan jag inte i det här skedet säga något om. Planerna tuffar vidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland