Hoppa till huvudinnehåll

Philip Teir har köpstopp för att bli av med onödiga utgifter - i taxfree-butiken blev det bara en vattenflaska

philip teir
Philip Teir har testat köpstopp i två veckor. philip teir Bild: © Elias Korpak 2016 Philip Teir

Hur svårt kan det vara att ha köpstopp i två veckor? I synnerhet när det är tillåtet att handla i mataffär för att tillreda maten själv. Det här har författaren och journalisten Philip Teir tagit reda på.

– Det är en kopp kaffe här, en lunch på stan där och kanske en latte på eftermiddagen. Fort blir de här små summorna stora på längre sikt, konstaterar Philip Teir.

För att få bukt med impulsköp, bestämde sig Philip Teir för att anta utmaningen att ha köpstopp i två veckor.

– Mest handlar det ju om små summor som gått till sådant som jag bra kunde klara mig utan.

Författare skriver på kafé

Enligt Philip Teir är den klassiska bilden av en författare någon som sitter och skriver på ett kafé. Och i många avseenden är det här inte så långt ifrån hans egen verklighet.

– Till saken hör att sedan årsskiftet har jag också börjat jobba hemifrån istället för att ha ett arbetsrum. Eftersom jag bor mitt i stan ligger det nära till hands att jag just går ner på gatan och tar en kaffe på något kafé.

Det här med att gå ut och ta en kaffe är förstås dels ett miljöombyte och kan i många fall vara välkommet, men det finns en annan sida av myntet också.

– Samtidigt är det här med att gå ut och ta en kaffe eller en lunch något som kan ta rätt mycket tid, och ett sätt att lite prokrastinera, säger Philip Teir. Det är typiskt för författaryrket att man lite skjuter upp skrivandet för att man kanske tycker att man borde göra något annat istället just då.

Klara spelregler

Spelreglerna för utmaningen var rätt enkla. I två veckors tid skulle det Philip Teir åt och drack köpas i matbutik och kunna tillredas hemma. Med andra ord inga take-away-kaffen eller hämtpizzor.

– Koka kaffe kan man ju göra hemma lika väl.

Under den första köpstoppsdagen blev lunchen lite rester från dagen innan.

– Det är något som jag jobbat på att bli bättre på, att helt enkelt minnas att äta de matrester som finns hemma, säger Philip.

Det här blev en bra påminnelse om det.

Varierande veckor

De två veckor som omfattades av köpstoppet visade sig bli rätt händelserika och varierande för Philip Teir. Det blev dels lite vanlig vardag som skrivande författare hemma, dels vardag som förälder och sambo, en arbetsresa till Tallinn på fem dagar och lite sportlov på stugan i Jakobstad på slutet.

– Till och med i Tallinn lyckades jag hålla mej ganska bra, konstaterar Philip. Visst var taxfree-butiken på båten en utmaning i sig, men jag kom bara ut med en vattenflaska.

En betydligt större frestelse dök upp när Philip Teir hade kommit hem från Tallinn. Han visste att kylskåpet hemma var tomt, och dessutom hörde han grannen beställa pizza. Frestelsen gick inte att motstå.

– Men på det stora hela tycker jag att jag lyckades rätt bra, säger Philip Teir. Allt det där vanliga, utgifter som legat mellan ungefär två och åtta euro som gått till kaffe och dylikt, har helt uteblivit. Däremot har jag mer frekvent besökt större matbutiker och lagat mat själv.

Oscar Taimitarha som är bankdirektör har rätt bra koll på hur folk spenderar sina pengar och hur man borde spara. Han har lyssnat på Philip Teirs köpstoppsutmaning och konstaterar också att Philip Teir klarat sin uppgift rätt bra.

Bra att vara ärlig och realist

– Du är ärlig och realist och det är kanske det viktigaste. Att du dessutom själv velat ta tag i det här visar också att du har rätt bra koll på vart dina pengar går.

Oscar konstaterar också att ett köpstopp är lite som att hetsbanta. För att kunna gå vidare måste man främst ta med sig insikterna man får för att sedan kunna skapa sig ett new normal-läge när det kommer till den egna konsumtionen.

Håll koll på vart pengarna går

Enligt Oscar Taimitarha uppstår problemen ofta just då när man inte riktigt vet vart alla pengar går varje månad. Därför är det bra att faktiskt kolla upp det och själv följa med sina inköp och utgifter.

– Visst ser man mycket problem. Förvånansvärt många har inte riktigt koll på vad som händer med pengarna förrän följande lönedag närmar sig, berättar Oscar Taimitarha.

Under de senaste åren har också kreditstörningar blivit allt vanligare bland finländarna. Det här är också något som Oscar Taimitarha är medveten om.

– Överlag borde man undvika att så att säga använda sina pengar två gånger, säger han.

Undvik konsumtionsskulder

Man borde undvika att köpa saker på skuld eller kredit och istället bara använda pengar man verkligen har. Han har också ett konkret tips för när det lönar sig att fundera allvarligt på sin konsumtion.

– När det gått så långt att man hela tiden rullar framför sig skulder eller krediter som kräver mer än två månadslöner för att bli av med, då är det redan ganska oroväckande, säger Oscar Taimitarha.

Det rådande ränteläget är en fallgrop

Överlag borde vi minnas att vi har ett exceptionellt ränteläge, tycker Oscar Taimitarha.

– Eftersom det inte alltid kommer att vara så här lönar det sig att vara lite försiktig. Levnadsstandarden stiger sakta, så att vinet blir lite bättre och biffen blir lite tjockare. Där har vi en tickande bomb, då när ränteläget börjar vända, konstaterar han.

Efter sina två veckor med köpstopp tycker Philip Teir ändå att han fått en hel del insikter samtidigt som mycket av köpstoppet funkat som han hoppades och också till stora delar är något som han gärna vill fortsätta med i vardagen.

Philip Teir och Oscar Taimitarha medverkar i Efter Nio radio på lördag 10.3 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.