Hoppa till huvudinnehåll

Stenhårt jobb och total fokusering – mental styrka har gjort juniorstjärnan Hanna Öberg till olympisk mästare

Hanna Öberg.
Hanna Öberg skrällsegrade på distansen i OS. Hanna Öberg. Bild: EPA / All Over Press Hanna Öberg

Skidskytten Hanna Öberg stod för en av de största skrällarna vid de olympiska spelen i Pyeongchang. Den 22-åriga svenskan överraskade alla, till och med sig själv, med att helt otippad ta OS-guld i distansloppet.

För två år sedan blev hon dubbel guldmedaljör vid junior-VM i Rumänien. I fjol tog hon redan några topp-tio-placeringar i världscupen och nu skrällde hon med OS-guld på distans, silver i stafett och med att dessutom ta sig in bland de sju bästa på de övriga distanserna.

Hanna Öbergs karriär har gått i raketfart från juniorstjärna till olympisk guldmedaljör.

– Jag är lite överraskad själv över att det gått så fort. Vi har jobbat stenhårt och fokuseringen har varit total. Jag märkte i fjol att jag inte ligger så långt bakom världseliten och det gav självförtroende, säger Öberg till Yle Sporten i Kontiolahti.

Mental styrka nyckeln till framgång

Det svenska landslagets tränare, tysken Wolfgang Pichler, är känd för sin brutala träningsfilosofi. Det tränas mycket och hårt.

Men trots att Pichler spelat en stor roll i pånyttfödelsen av svenskt skidskytte så har det också gjorts en hel del arbete med den mentala biten.

Wolfgang Pichler.
Pichler har gjort underverk med Sveriges landslag. Wolfgang Pichler. Bild: Yle/Antti Koivukangas Wolfgang Pichler

Det är framför allt den delen som Öberg vill poängtera som en viktig del i att ta steget från junior till senior.

– Vi har jobbat massor med den mentala biten, framför allt i skyttet. Det handlar om att kunna fokusera och hålla tankarna i den egna prestationen. Man måste våga lita på sig själv och på de val man gör på vallen, säger Öberg och fortsätter.

– Det att framgången kom så fort också på seniornivå har mycket att göra med den mentala biten. De fysiska skillnaderna är inte så stora men det är så ofta att steget från junior till senior är betydligt högre på den mentala sidan.

Första världscupstarten efter OS-guldet

På fredag gör Hanna Öberg sin första världscupstart som olympisk guldmedaljör. På programmet står sprint i Kontiolahti.

Framgången i OS har gjort att betydligt fler ögonpar noggrant följer med hur skrällmedaljören kommer att klarar sig.

– Jag ser verkligen fram emot att starta i Kontiolahti. Efter OS har det varit en hel del mera intresse för mig än tidigare. Hoppas jag kan prestera på samma nivå som i OS. Jag har nog tänkt vinna fler tävlingar, skrattar hon.

Ingen bojkott av Tiumen

I veckan meddelade Sveriges andra dubbla OS-medaljör Sebastian Samuelsson att han inte kommer att åka till världscupavslutningen i ryska Tiumen.

Samuelsson anser att det internatiuonella skidskytteförbundet (IBU) sänder fel signaler då man tillåter arrangemang av tävlingar i Ryssland. Dessutom är han rädd för att dopningsprov tagna där kan manipuleras.

Sebastian Samuelsson tar emot en maskot vid OS i Pyeongchang 2018.
Ingen Sebastian Samuelsson i Ryssland. Sebastian Samuelsson tar emot en maskot vid OS i Pyeongchang 2018. Bild: All Over Press Sebastian Samuelsson,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Hanna Öberg förstår Samuelssons oro och respekterar hans beslut att inte åka till Tiumen.

Själv har Öberg inga planer på att stå över världscupavslutningen.

– Jag tänker åka så länge som svenska skidskytteförbundet inte bojkottar tävlingarna. Jag tycker om att tävla och vill tävla. Jag har ju inte ännu så mycket erfarenhet så ju fler tuffa tävlingar jag får desto bättre är det med tanke på framtiden. Nu när jag har flyt känns det dumt att stå över tävlingar.