Hoppa till huvudinnehåll

Undersökning: Skatten på bostadsköp hindrar finländare från att flytta

Två flyttjobbare bär ett skåp i ett trapphus.
Två flyttjobbare bär ett skåp i ett trapphus. Bild: Copyright (C) Andrey Popov flyttning

Den överlåtelseskatt man betalar då man köper en bostad förhindrar att finländare flyttar, till exempel för att få jobb på en annan ort. Det hävdar en undersökning från Statens ekonomiska forskningscentral, VATT, och Helsingfors stadskansli.

I undersökningen jämförs hur benägna finländare har varit att flytta före och efter att överlåtelseskatten höjdes för fem år sedan. Den steg då från 1,6 till 2,0 procent på aktier i bostadsaktiebolag.

Effekten har inte låtit vänta på sig. De som bor i aktielägenheter flyttar numera mindre än tidigare. Angett i siffror handlar det om 4,3 procent färre flyttningar.

När det gäller överlåtelseskatten på fastigheter har skatten samtidigt legat kvar på samma nivå, 4,0 procent, och där har ingen minskning noterats.

Det är första gången saken undersöks i Finland. Tidigare har internationella studier visat att motsvarande skatter i andra länder bromsar upp bostadsmarknaden.

Bor kvar i olämpliga bostäder

Den finländska undersökningen visar att skattehöjningen har minskat såväl inom en och samma arbetsmarknadsregion som mellan regioner.

Enligt instanserna bakom undersökningen är följden att många hushåll i stället för att flytta bor kvar i bostäder med ofördelaktigt läge eller av fel storlek.

- Bostadsbeståndet används ineffektivt, vilket inverkar negativt på välbefinnandet, heter det.

Nyligen har Finlands hypoteksförening Hypo framhållit att överlåtelseskatten bromsar bostadsmarknaden.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes