Hoppa till huvudinnehåll

Varg rörde sig på gårdsplaner i Kristinestad

Varg i det fria på vintern
Arkivbild Varg i det fria på vintern Bild: YLE rovdjur

En ensam varg har rört sig på gårdsplaner vid Älgvägen i Kristinestad på fredagsmorgonen. Därifrån har den fortsatt sin väg norrut mot Skrattnäs.

Fyra personer hade sett stora spår på en gårdsplan i Kristinestad. Rovdjurskontaktpersonerna Jarl Bergkulla och Paul Hautaviita kallades till platsen.

De kunde senare bekräfta att det handlade om vargspår. Spåren var ungefär 8 cm till bredden och 11,5 cm långa.

Enligt Bergkulla har man nu kontaktat polisen som sedan fattar beslut om till exempel fördrivning. Men för det krävs flera besök på gårdsplaner.

Läs också

 • Tusentals demonstrerade i Bryssel mot FN:s migrationspakt

  Polisen använde både vattenkanoner och tårgas.

  Det blev oroligt i Bryssel på söndag, då tusentals demonstranter marscherade i protest mot Belgiens undertecknande av FN:s migrationspakt. Frågan har blivit en het potatis, och kan eventuellt fälla den belgiska regeringen.

 • EU-länderna nöjda med resultatet från klimatmötet i Katowice - små länder oroliga över det praktiska

  Avtalet kritiseras för att inte vara tillräckligt ambitiöst.

  Trots att förhandlingarna under klimatmötet i Katowice gled in på övertid och några länder satte sig på tvären lyckades man nå konsensus. Resultatet gjorde att många av deltagarna gratulerade sig själva. - Det är väldigt svårt att få nästan 200 länder att enas om ett så detaljrikt och specifikt avtal. Under de här förhållandena är varje litet framsteg en massiv framgång och i det här paketet finns tusentals små framsteg, säger Michail Kurtyka, ordförande för klimatkonferensen.

 • Våghalsig kärlek över Finska viken - Herberts plan var att bygga en båt och nattetid smuggla Alice till Finland

  Århundradets kärlekshistoria på Estlotan.

  Den finska soldaten Herbert träffar av en slump den estniska skolföken Alice på kullerstenarna i Reval. Hon har redan pojkvän men Herbert blir blixtförälskad. Sovjetinvasionen skiljer dem åt men Herbert får en galen idé: Han ska bygga en träbåt och trotsa både ryssarnas patrullbåtar och vädrets makter för att göra en livsfarlig resa över havet. Alice vet ingenting om Herberts planer och hon får göra sitt livs svåraste beslut.

Nyligen publicerat - Österbotten