Hoppa till huvudinnehåll

Vargtik löper på Kimitoön - sannolikt att det blir valpar enligt vargforskare

Varg med valpar.
Arkivbild: Varghona med sina valpar. Varg med valpar. Bild: Yle / Säynätkari varg

Det är med avvaktande tystnad som rovdjursexperten Mikael Sundberg har följt vargarnas framfart på Kimitoön. Än så länge ser de ut att bete sig önskvärt, det vill säga att de i stor utsträckning undviker områden med mycket mänsklig aktivitet.

– De traskar ändå så gott som varje dygn förbi någons hem eller gårdsplan och man kan möta på varg lite var som helst.

Vi åker ut till en åker i Tjuda där veckogamla spår fortfarande går att se. Även ett ovant öga ser att det rör sig om två vargar och att den ena vargens tassar är betydligt mindre - det är honans spår.

Ett tassavtryck av varg i snö och intill ligger en tändsticksask
Vargens tassavtryck i snön i Tjuda. Klorna är tydligt avtecknade. Ett tassavtryck av varg i snö och intill ligger en tändsticksask Bild: Amanda Vikman/Yle varg,Kimitoön,vargspår

Mikael Sundberg är Egentliga Finlands viltcentrals kontaktperson för rovdjursobservationer och följer rapporteringarna om vargobservationer noggrant. Han har även skidat längs med vargarnas fotspår men säger att han inte är rädd.

– Just nu kommer det in en hel del vargobservationer eftersom ungdjuren har börjat lämna sina gamla flockar och söker sig till nya marker för att grunda egna revir.

DNA-prover har tagits

För en vecka sedan kom även forskningstekniker Antti Härkälä från naturinstitutet ut till ön för att spåra vargen och ta DNA-prover. Per telefon berättar han att proven tas för att man vill kartlägga vargarnas härstamning, revir och antalet individer.

Jag frågar honom om han har studerat vargarna i Snappertuna som upprepade gånger har skrämt lokalbefolkningen med sitt oskygga beteende.

– Vargen anpassar sig snabbt till sin omgivning. Vargparet i Snappertuna härstammar från närbelägna revir. Ena kommer från Tenala och andra från södra Satakunta vilka båda är tätbebyggda områden i sydvästra Finland.

Härkälä säger att man inte alla gånger vet vad som händer om man skjuter ena alfadjuret. I de fall då den avlivade individen har varit roten till problemen så har det förbättrat läget, men resultatet är inte alltid detsamma.

– Om man ser till andra områden i Finland där älg är vargens främsta bytesdjur så har dödandet av alfa-djuret kunnat leda till svårigheter för ungdjuren att klara av jakten, och då drabbas ofta tamboskap istället.

Ljus varg fotad med viltkamera
En av vargarna på Kimitoön fotad med Mikael Sundbergs viltkamera. Ljus varg fotad med viltkamera Bild: Mikael Sundberg varg,Kimitoön,viltkamera

– Här i sydvästra Finland finns däremot en rik stam av vitsvanshjortar som är enklare bytesdjur för vargen. Dem klarar de till och med av att jaga på egen hand, säger Antti Härkälä.

På frågan om han som forskare anser att det är viktigt att vi har vargen här i Egentliga Finland svarar han att frågan dels är politisk eftersom viltcentralens plan säger att vargen själv avgör var den bosätter sig.

Vargen är närvarande

Vargen är alltså högst närvarande på Kimitoön och det har invånaren Eva Sjösten också känt av. Hon rör sig mycket i skogen och har stött på tecken av varg flera gånger.

Hon tycker att djuret är fascinerande och önskar att hon skulle få se skymten av dem - men inte på allt för nära håll.

– Om jag går ut på kvällen här i Björkboda så tar jag faktiskt med mig en kniv fast det låter lite tokigt. Jag vet inte om jag har någon nytta av den ifall jag möter en varg men det skänker mig i alla fall lite mera trygghet.

Hon säger också att hon inte skickar barnen över till sin mormor över åkern som förr, utan vill att någon möter dem.

– Så visst har man blivit lite mer eftertänksam.

Känslorna är blandade bland öbefolkningen och det verkar som att många delar Mikael Sundbergs tysta avvaktande inställning. Om det föds några vargvalpar på Kimitoön återstår att se i vår.

Nu rör sig vargen i Åboland. Hur borde vi reagera på det?

Vargen hör inte hemma här. Tillåt skyddsjakt.
63.2% (1482 röster)
Inte alls, vargen är en del av naturen.
28.3% (665 röster)
Vargen är välkommen - så länge den håller sig på tillräckligt långt avstånd från husknuten.
5.6% (131 röster)
Is i magen - vi väntar och ser vad som händer. Beslutet om jakt kan vänta.
2.9% (68 röster)
Antal avgivna röster: 2346