Hoppa till huvudinnehåll

Även Australien lämnas utanför - USA:s ståltullar drabbar länder olika

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull håller presskonferens om de planerade skärpningarna i flyktingpolitiken 30.10.2016.
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull. Australiens premiärminister Malcolm Turnbull håller presskonferens om de planerade skärpningarna i flyktingpolitiken 30.10.2016. Bild: EPA/PAUL MILLER Malcolm Turnbull

USA:s president Donald Trump säger att Australien högst sannolikt inte påläggs de tullar på stål och aluminium, som han fattade beslut om tidigare i veckan och som ska träda i kraft om två veckor.

Trump har tidigare meddelat att Kanada och Mexiko inte heller omfattas av de omstridda tullarna.

Omvärlden har reagerat med ilska på president Trumps besked att han tänker godkänna en tullavgift på 25 procent för stålimport och 10 procent för import av aluminium.

Trumps uttalade löfte är att återuppbygga den amerikanska stål- och aluminiumindustrin.

Trump prisar Turnbulls attityd

Trumps skriver på Twitter att Australiens premiärminister Malcolm Turnbull åtagit sig att ha ett mycket rättvist och ömsesidigt förhållande gällande militär- och handelsfrågor länderna emellan.
Hoppa över Twitterpostning


Presidenten och premiärministern hade dessförinnan talat i telefon med varandra.

Enligt Trump pågår nu ett intensivt arbete för att snabbt få fram ett säkerhetsavtal som möjliggör att den stora nationen Australien, USA:s allierade, undkommer stål- och aluminiumtullar.

EU har för sin del meddelat att unionen är redo att vidta motåtgärder mot USA med anledning av tullarna.

I går krävde Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett tal riktat till företagsledare att också EU borde slippa tullarna.

Reuters, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes