Hoppa till huvudinnehåll

Finland chanslöst utan Mäkäräinen – ingen upprepning av OS-framgången i mixed

Mari Laukkanen under mixedstafetten i Kontiolahti.
Mari Laukkanen och resten av det finländska laget slutade 13:e i mixedstafetten på hemmaplan. Mari Laukkanen under mixedstafetten i Kontiolahti. Bild: All Over Press Mari Laukkanen

I OS i Pyeongchang gjorde Finlands skidskyttar en strålande mixedstafett och blev sexa. Men i världscuptävlingen i Kontiolahti fick Kaisa Mäkäräinen ledigt, och hemmalaget tappade rejält redan på den första sträckan. Slutplaceringen blev 13:e.

Venla Lehtonen fyllde 23 och firade sin födelsedag genom att ta hand om den första sträckan i mixedstafetten. Men efter etappen var det inte särskilt mycket feststämning.

Lehtonen hade rejäla problem med skyttet och tvingades bland annat åka en straffrunda. Hon växlade över som 22:a av 23 lag, nästan två minuter efter täten. Chansen till en hemmasuccé var borta.

En märklig episod i samband med det första skyttet störde koncentrationen för Lehtonen, då skyttarna tvingades byta sina skjutstationer.

– Det fanns ingen som visade vilken plats jag skulle åka till. Det var kaos framför mig, någon hade blivit utan skjutplats. Det grämer enormt, med ett bra skytte hade jag växlat över på en bra placering. Jag borde ha kunnat samla tankarna bättre på skjutvallen, sade Lehtonen till Yle.

Resten av den finländska kvartetten gjorde vad den kunde. Mari Laukkanen krympte differensen till täten också tidsmässigt och lyfte Finland till 14:e. Tero Seppälä bättrade på den tredje sträckan på placeringen med ett pinnhål och Olli Hiidensalo höll positionerna för hemmalaget. Finland åkte i mål som 13:e, 3.38 efter täten.

Hofer hjälte för Italien

Kampen om segern blev dramatisk, med fyra lag inblandade i en tät kamp ännu på den sista kilometern. Till slut blev det italiensk seger, med Lukas Hofer som hjälte på ankaretappen. Stafettens överraskningslag Ukraina blev tvåa, Norge trea och Ryssland slutade fyra.

– Vi var en av favoriterna, men stafetter är speciella. Det var fint. Jag visste att Lukas är i bra form och att han är stark på skidor, han har haft en bra säsong, sade Italiens öppningsåkare Dorothea Wierer till Yle efter avgörandet.

Det vinnande italienska laget bestod av Wierer, Lisa Vittozzi, Dominik Windisch och ankaret Hofer.

Tidigare under dagen avgjordes också en världscuptävling i mixedstafett singel i Kontiolahti. Finlands duo med Suvi Minkkinen och Tuomas Grönman slutade 19:e i tävlingen som vanns av Frankrike.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport