Hoppa till huvudinnehåll

Förvarar du matrester i plastlådor? Plastkemikalierna kan utgöra hälsorisk

Plastiga tallrikar och skålar i grälla färger är mycket pop.
Evira rekommenderar att förvara matrester i kärl som inte är gjorda av plast. Plastiga tallrikar och skålar i grälla färger är mycket pop. Bild: YLE/Catariina Salo helsinki vintage 2011

Det lönar sig inte att förvara gårdagens mat i lådor av plast. Det här berättar Livsmedelssäkerhetsverket Eviras överinspektör.

- Plastlådornas kemikalier förs över till maten. Hur mycket som överförs beror på hur fet och varm maten är, säger inspektör Merja Virtanen.

Bland annat skadliga ämnen från plasten kan hamna i maten.

Kemikalierna i plasten kan ha en hormonstörande effekt eller till och med orsaka cancer.

Virtanen uppmanar till att granska plastkärlens och lådornas packningsmärkningar. Märkningarna är sällan permanenta så det lönar sig att kolla upp dem vid köptillfället.

Transport men inte förvar

Hemmets plastlådor passar för transport av mat. För förvaring bör man använda sig av lådor och askar av glas eller keramik.

Enligt Virtanen är största delen av plastkärl ändå trygga.

- De flesta äger plastkärl som har en yta som slitits, smält eller mörknat. De här är inte säkra längre.

Virtanen uppmanar att över tio år gamla plastaskar lönar sig att slänga bort. De uppfyller inte alla krav.

- Vi får hela tiden mer information om hur olika ämnen påverkar oss. Den här informationen fanns antagligen inte när den gamla asken tillverkades. Förr i tiden var plasttillverkningen inte lika reglerad.

För dagligt bruk lönar det sig inte heller att använda äldre keramik eller sånt som man köpt utomlands.

- Det lönar sig inte att använda över 30 år gamla kärl. Från gamla kärl kan man få tungmetaller i kroppen, säger Virtanen.

Lägg inte frysförpackningar i mikron

För många lägger olika kärl och lådor i mikron. Till exempel frysförpackningar är inte gjorda för mikron.

Även om ett kärl ska tåla 70 grader varm mat betyder det inte att det ska läggas i en mikro.

Eftersom mikron värmer mat ojämnt kan specifika delar bli för varma och leda till att skadliga ämnen frigörs och hamnar i maten.

- Om man upprepade gånger använder kärl och lådor fel så kan skadliga ämnen lagras i kroppen, säger Virtanen.

Plast är den värsta boven

Plast är farligt och bör undvikas så mycket det bara går, anser professor Helena Kahiluoto på Villmanstrands tekniska universitet.

- Att konsumenter undviker engångsplast så gott det går spelar en stor roll i det stora hela, säger Kahiluoto.

Plast hör inte hemma i naturen.

Men även om plast oftast pekas ut som den värsta boven är det också ett noggrant reglerat material.

Originaltext: Yle Uutiset/Elli Sormunen

Läs mera:

Bara 2016 såldes 480 miljoner plastflaskor.

EU tar upp kampen för att rädda planeten från plast – en europeisk plastskatt kan vara en möjlighet

EU tar upp kampen mot plastavfallet och lägger fram en omfattande plaststrategi. Målet är att användningen av plast ska minska, alla plastförpackningarna ska vara återvinningsbara 2030. Dessutom ska förekomsten av den hälsoskadliga mikroplasten begränsas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes