Hoppa till huvudinnehåll

Niskanen kroknade totalt – OS-mästaren tappade flera minuter på sista varvet

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen har fortfarande steg att ta i fristil. Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Skillnaden mellan klassiskt och fritt är gigantisk för Iivo Niskanen. Den olympiske femmilsmästaren hade inget att hämta i Holmenkollen. Finländaren var distanserad med flera minuter av segraren Dario Cologna.

För ett par veckor sedan visade Iivo Niskanen vilken kapacitet han har på en femmil. I klassisk stil, alltså.

I Pyeongchang tog Niskanen OS-guld på distansen – den allra första individuella OS-medaljen för en finländsk herrlängdåkare på två decennier.

I fristil är det däremot en annan femma.

Med 38,3 kilometer åkta låg han i tätklungan i dagens världscuptävling i Oslo – 6,3 sekunder efter täten. Sedan kom totalraset rent tidsmässigt.

Dåliga skidval

På de tolv sista kilometrarna tappade Niskanen två och en halv minut jämfört med täten. En slutkörd Niskanen åkte i mål som 24:e man – långt från fjolårets kanonlopp.

Förra säsongen slutade finländaren tvåa i den högt rankade tävlingen i Holmenkollen. Då var det klassisk stil som gällde.

– För första gången åkte jag en fristilsfemmil i Holmenkollen. Det var tungt. Jag lyckades inte i skidvalen och då blev sista tian för tuff, säger han i skidförbundets pressmeddelande.

– Det var ändå en grym stämning och även om jag inte krigade om tätplaceringarna var det bra stöd i spåret.

Sundby missade unik seger

Striden om segern utkämpades alltså flera minuter framför Niskanen. Det var nära att sluta med en unik vinst.

Ingen åkare har tagit hem tre femmilar i Oslo, men Martin Johnsrud Sundby hade i dag chansen att ta sin tredje raka triumf på hemmaplan.

Framför den dånande Oslopubliken spurtade Sundby som aldrig förr, men han fick se sig slagen med några centimeter. Efter drygt två timmars körning var det Dario Cologna, som knep ett guld i OS, som var först över mållinjen.

Dario Cologna, Martin Johnsrud Sundby.
Spurtduellen mellan Dario Cologna och Martin Johnsrud Sundby var jämn. Dario Cologna, Martin Johnsrud Sundby. Bild: EPA Dario Cologna,Martin Johnsrud Sundby

– Jag var inte ens säker om jag vann. Martin var väldigt stark i spurten och jag fick kriga, men nu känns det underbart. Jag ville fokusera på den här tävlingen efter OS och nu har jag fått den perfekta avslutningen på säsongen, säger Cologna i segerintervjun.

Kläbo evigheter efter

Till slut visade det sig att avståndet mellan ettan och tvåan i loppet var en ynka hundradel, skriver NRK.

– Man kan väl påstå att det här var jämnt. Jag unnar Dario det här och jag är nöjd med mitt lopp, säger Sundby.

Det här var Colognas första seger i karriären i Oslo. Sundby får fortsätta vänta på sin första femmilsseger i fristil på hemmaplan.

Den stentuffa terrängen i Oslo skördade fler offer än Niskanen. Även världscupledaren Johannes Hösflot Kläbo hade det tungt. Norrmannen slutade 40:e – nästan sju minuter efter Cologna.

Kläbo leder ändå världscupen klart inför avslutningen nästa vecka. För herråkarnas del återstår endast tre tävlingar i Falun innan världscupsäsongen är till ända för i vinter.

Resultat:

1) Dario Cologna, Schweiz 2.01.48,1
2) Martin Johnsrud Sundby, Norge + 0,0
3) Maksim Vylegzjanin, Ryssland + 1,1
4) Sjur Röthe, Norge + 4,2
5) Denis Spitsov, Ryssland + 4,4
---
24) Iivo Niskanen, Finland + 2.36,1
29) Lari Lehtonen, Finland + 3.55,5
42) Perttu Hyvärinen, Finland + 7.02,4

55) Markus Vuorela, Finland + 14.13,4
56) Lauri Gummerus, Finland + 15.07,5

Matti Heikkinen kom aldrig till start på grund av en förkylning.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport