Hoppa till huvudinnehåll

Pargas gör som Levi och Ruka - lagring av snö ska förlänga nästa skidsäsong

En av snökanonerna vid Finby skidstadion i Pargas.
En av de två snökanonerna vid Finby skidstadion i Pargas. En av snökanonerna vid Finby skidstadion i Pargas. Bild: Yle/Peter Karlberg Snökanon

Det är lätt att förstå att kända skidorter som Levi och Ruka lagrar snö. Lite mer oväntat är att precis samma sak numera sker i Pargas.

Niklas Westerlund är ansvarig för snölagringsprojeket vid Finby skidstadion, där man nu tar tillvara på snö inför nästa säsong. När Yle Åboland är på plats är snöhögen ungefär tio meter hög.

- Det handlar om ett projekt som vi kom på för några veckor sedan när det var ypperliga förhållanden och vi inte längre behövde snö för våra banor. Då tänkte vi att vi skulle kunna spara snö till nästa säsong, för att helt enkelt kunna starta nästa säsong lite tidigare.

Det här är första gången som vi gör det här, men det har gjorts och funkat bra på andra ställen i Finland i över tio år

Rent praktiskt funkar det som så att man först skjuter fram en stor snöhög. Sedan jämnas högen ut med en grävmaskin för att man ska kunna lägga flis på högen. Därefter hämtar man sågspån och täcker hela högen med 40-50 centimeter sågspån. Sedan lämnas högen som sådan över sommaren och i början av hösten tar man sedan bort sågspånet. I det skedet kan man börja använda snön.

- Det här är första gången som vi gör det här, men det har gjorts och funkat bra på andra ställen i Finland i över tio år. Som jag har förstått är inte värmen det farliga här, utan det beror på hur mycket det regnar. I snitt brukar ungefär 25 till 30 procent av snön försvinna, men resten går att använda.

Niklas Westerlund bredvid en av snökanonerna vid Finby skidstadion
Niklas Westerlund är ansvarig för snölagringsprojektet. Niklas Westerlund bredvid en av snökanonerna vid Finby skidstadion Bild: Yle/Peter Karlberg Snökanon,Pargas

Nikas Westerlund berättar att det har gjorts tester med att lägga olika konstgjorda mattor på snöhögen, men då blir det problematiskt i och med att fukten måste släppas ut.

- Man kan därför inte lägga någon pressening eller något annat på högen. I så fall borde man ha ett tak, men då blir samtidigt hela processen mycket dyrare.

Ekonomiskt stöttas det här snölagringsprojektet av ett större skogsbolag. Pargas IF skidsektion har också ett samarbete med Pargas stad.

Varför ska staden vara med och lägga pengar på snökanoner, jag menar hur motiverar man en sådan satsning?

- Staden stödjer det här för att det ger en möjlighet för stadens invånare att förbättra sin hälsa. Det är samma sak som att man satsar på en simhall eller en sporthall.

Vi är nog den förening som är längst söderut i Finland som gör det här

Nikas Westerlund lyfter fram två stora fördelar med att man nu lagrar snö.

- Det första är att vår juniorverksamhet får en längre säsong och därigenom en bättre verksamhet. Det andra är att alla motionärer som bor här i närheten också får en längre säsong.

- Dessutom får vi en bra grund inför februari, då vi ska arrangera de finlandssvenska skidmästerskapen.

Finby skidstadion i Pargas
Snöhögen vid Finby skidstadion i Pargas. Finby skidstadion i Pargas Bild: Yle/Peter Karlberg Pargas

Enligt Nikas Westerlund har lagring av snö tidigare gjorts på Åland, dock inte under de senaste åren.

- Vi är nog den förening som är längst söderut i Finland som gör det här. I Tammerforsregionen har många kommuner blivit ivriga på det här och har gjort det här i flera år.

Kommer det här snart att ersätta skidresorna till norra Finland?

- Nej, det tror jag inte. Det här är bara ett sätt att säkerställa en längre säsong. Det är ändå en annan sak att skida där i norr än på ett konstspår här i söder.

Niklas Westerlund bredvid en av snökanonerna vid Finby skidstadion
Niklas Westerlund bredvid en av de två snökanonerna. Niklas Westerlund bredvid en av snökanonerna vid Finby skidstadion Bild: Yle/Peter Karlberg Snökanon,Pargas

Piffens skidsektion har för tillfället två olika snökanoner.

- De kompletterar varandra bra, då den ena står på samma ställe och den andra kan flyttas.

Snökanonerna övervakas genom frivilliga "kanonvakter".

- Hela vårt upplägg bygger på frivillig verksamhet. När snökanonerna är igång har vi har folk som kommer hit med jämna mellanrum dygnet runt. Vissa personer har ett större ansvar, då de kan tekniken. Vi har en jättebra anda här och det är lätt att få hit frivilliga, det är nog egentligen bara typ 03 på natten som det ibland kan vara svårt att få hit någon, säger Niklas Westerlund med ett leende.

Lördagen den 17 mars arrangeras Johans loppet vid Finby skidstadion.

- Om det skulle hållas nu skulle det vara perfekta förhållanden. Tyvärr väntas det komma lite regn på tisdag, så vi kommer nog tvingas till en del insatser. Men nog kommer vi att kunna genomföra loppet och jag hoppas på att vi får några hundra deltagare.

Läs också