Hoppa till huvudinnehåll

Uusimaa: Robert Helenius led av potentiellt livsfarlig lunginflammation i över ett år – ”Var trött hela tiden”

Robert Helenius.
Robert Helenius. Robert Helenius. Bild: Yle/Tomi Hänninen Robert Helenius

Bara en dag efter att ha annonserat ut sin comeback berättar proffsboxaren Robert Helenius för tidningen Uusimaa att han lidit av kronisk trötthet det senaste året. Det visade sig vara en twar-infektion, berättar boxaren för tidningen.

Det stod klart på fredagen att Robert Helenius inte ger upp trots nederlaget i stormatchen mot Dillian Whyte. Om en vecka ställer sig Borgåsonen i boxningsringen på nytt då han möter vitryssen Jurij Byhovtzev i Estland.

– Jag tror inte det blir en lätt match och jag förväntar mig att vi går alla ronder. Så att jag verkligen kan testa min kapacitet och övertyga alla att jag inte är på väg att gå i pension, konstaterade Helenius om matchen.

Nu avslöjar Helenius att han lidit av en ovanlig trötthet i kroppen det senaste året. Orsaken? En lunginfektion, som eventuellt kunde ha tvingat boxaren att hänga upp handskarna.

– Läkarna hittade en twar-infektion i lungorna, som har tvingat flera toppidrottare att lägga av. Om infektionen skulle ha spridit sig till hjärtat kunde det ha blivit livsfarligt. Som tur hittades den nu, säger Helenius till tidningen.

Mår redan bättre

Twar, eller Chlamydophila pneumoniae, är en bakterie som är en av de största orsakerna till lunginflammation.

Helenius förklarar att han kände sig otroligt trött i över ett år.

– Det kändes som att konditionen helt enkelt inte räckte till. Jag ville till och med lägga mig ner och sova mitt under träningspass. Jag förstod inte vad som hände, berättar Helenius.

– Jag hade en tre veckor lång antibiotikakur och nu känns kroppen bättre. Läkarna ska ännu ta blodprov för att säkerställa att bakterien försvunnit, tillägger han.

Läs mera:

Robert Helenius gör comeback: ”Jag är inte på väg att gå i pension”

Robert Helenius ger inte upp. Trots den klara förlusten i stormatchen mot britten Dillian Whyte. Hans nästa utmaning är avsevärt mer anspråkslös: En fight mot vitryssen Jurij Byhovtzev i Estland om ett par veckor.