Hoppa till huvudinnehåll

Viking Line hoppas parterna kan enas innan en strejk bryter ut - Åbofartygen blir i hamn om arbetsnedläggningen blir av

viking line båt
Strejkhotet kan leda till att kryssningsfartygen blir kvar i hamnen i den 23 mars. viking line båt Bild: YLE/Tobias Silvander södra hamnen

Finlands skeppsbefällsförbund hotar med strejk den 23 mars.

Blir det strejk har den en stor inverkan på Viking Lines verksamhet bland annat i Åbo.

Till Yle Åboland säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på lördagen att hon tror och hoppas att parterna i tvisten ska nå en lösning innan en strejk bryter ut.

Johanna Boijer-Svahnström
Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström tror på förhandlingar framom utflaggningar. Johanna Boijer-Svahnström Bild: Ålands Radio johanna boijer-svahnström

- Jag har varit med så länge att jag nog tror att parterna kan nå en lösning som tillfredsställer allihopa, säger Boijer-Svahnström. Vi har inga andra planer än förhandlingar.

Boijer-Svahnström säger att Viking Line har ett stort förtroende för riksförlikningsman Minna Helle och tror att hon ska kunna komma med ett förslag som avblåser strejkhotet.

- Att börja tala om utflaggningar innan förhandlingarna ens har inletts känns främmande för oss, säger Boijer-Svahnström.

Rederiet Wasalines vd Peter Ståhlberg sade till Yle Österbotten på fredagen att han är mycket oroad över strejkhotet och tror att många rederier nu flaggar ut och byter alltså från finländskt till svenskt eller estniskt flagg.

- Som sagt, Viking Line som Finlands största arbetsgivare för passagerarrederier berörs i allra högsta grad, men vi har förhoppningar om att man når en lösning, säger Bojer-Svahnström. Ingen gagnas av en strejk.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland