Hoppa till huvudinnehåll

Norska stjärnorna kritiska efter fyllekaoset: ”Hade inte tagit med min son”

Marit Björgen.
Marit Björgen tog en imponerande seger i Holmenkollen, men helgens samtalsämne var publikens beteende. Marit Björgen. Bild: EPA Marit Bjørgen

Flera personer skadades, åkare fick öl på sig mitt under loppet. Världscuphelgen i Oslo blev kantad av kaos – och damvinnaren Marit Björgen tycker att det har gått för långt. ”Jag tycker det ska drickas mindre”, säger hon.

Inför, under och efter lördagens femmil i Holmenkollen uppstod det en hel del turbulens. Publiktillströmningen var enorm – närmare 100 000 åskådare uppges ha varit på plats – men folkfesten blev inte så munter.

Under loppet fick åkare öl kastad på sig och efteråt blev det kaotiskt vid tunnelbanan. Sju personer skadades efter att ha fått ström genom kroppen.

I dag gick det lugnare till i samband med damernas tremil, men vinnaren Marit Björgen ställer sig frågande till arrangemangen.

– Stämningen var bra i dag, men i går var det något annat. Stämningen var god på förmiddagen när jag tränade, men femmilen startade på eftermiddagen. Jag antar att det har konsumerats en del alkohol tills det, säger hon enligt NRK.

– Det har gått över gränsen när det blev som i går. Man har sett tendenserna på senare år. Man tar sig hit för att ha party.

"Folk var oberäkneliga"

Björgen konstaterar att hon inte skulle ha tagit med sig sin tvååriga son till åskådarplats.

– Jag tycker det ska drickas mindre. Jag gillar liv och rörelse, men lite begränsningar måste det vara. Jag hade inte tagit med mig min son dit.

Hon får medhåll av landslagskamraten Ragnhild Haga.

– Jag var inte i skogen då, men vägen till vårt hotell har aldrig tagit så här länge. Det stod helt stilla, folk var oberäkneliga. Det är synd att polisen tappade kontrollen.

Inget nytt problem

Tom Tvedt är ordförande i Norges idrottsförbund. Han tycker att det är trist att idrottsfesten blev något annat.

– Det som sker längs spåret är allas ansvar. Det finns ordningsregler och alla borde se sig i spegeln. Det är krävande, men så här kan vi inte ha det i framtiden, säger han till NRK.

Tvedt konstaterar också att det här inte är något nytt problem för de anrika längdtävlingarna i Oslo.

– Vi måste visa att vi kan uppföra oss ordentligt nästa år. Vi får inte gå miste om de här folkfesterna.

Läs mera:

Tumult under och efter femmilen i Holmenkollen – svenska stjärnan: ”De kastade öl på mig”

Publikfesten på den anrika skidfestivalen urartade i kaos. Efter tävlingen uppges upp till sju personer ha skadat sig efter panikartade scener i tunnelbanan – och nu rapporterar norska Dagbladet att skidåkarna antastades under själva loppet.