Hoppa till huvudinnehåll

Nya strejkvarsel för banksektorn – tvist om veckoslutsarbetet fortsätter

Nordeas kontor
Nordeas kontor Bild: YLE/Stella Brunberg Nordea,nordea logo

Avtalsförhandlingarna inom finansbranschen har pågått i fem månader utan resultat.

Fackförbundet Nousu för de Nordea-anställda varslar om strejk på Nordeas kontor genast efter påsk, från tisdagen den 3 april till fredagen 6 april.

Fackförbundet Pro varslar också om strejk, först inom Andelbanksgruppen strax före påsk (den 26-29 mars) och sedan inom Sparbanksgruppen och resten av finanssektorn den 9-12 april.

Därutöver varslar de fackanslutna inom Danske Bank om strejk mellan den 9-12 april.

Om strejkerna blir av stängs bankkontoren.

Tvist om veckoslutsarbete

Avtalsförhandlingarna inom finansbranschen har nu pågått i fem månader utan resultat. Det är framför allt veckoslutsarbetet som man tvistar om.

I ett pressmeddelande skriver Nousu att arbetsgivaren strävar efter att ensidigt och obegränsat få bestämma om arbetstiderna. Facket är berett att komma överens om veckoslutsarbete på lokalnivå, men anser att arbetsgivarparten varit totalt oflexibel i frågan.

Enligt facket har arbetsgivarna också avvärjt arbetstagarpartens förslag om att utveckla lönesystemet inom bankväsendet.

Läs mera:

Viking Line hoppas parterna kan enas innan en strejk bryter ut - Åbofartygen blir i hamn om arbetsnedläggningen blir av

Finland skeppsbefällsförbund hotar med strejk den 23 mars och en sådan kan få stora följder för kryssningstrafiken från Åbo.

Läs mera:

Ny bankstrejk hotar på torsdag – förhandlingarna resultatlösa

Förhandlingarna för att undvika en ny bankstrejk nådde inga resultat i dag och förhandlingarna ska fortsätta i morgon onsdag klockan 11.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes