Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Fördel Mäkäräinen i tajt världscupduell

Världscupsdeltävlingen i skidskytte i Kontiolahti avrundas idag med masstart. Kaisa Mäkäräinen och Anastasija Kuzmina går en tuff duell om segern i totalcupen. Masstarten på hemmaplan kan ge Mäkäräinen ett försprång i poäng sammandraget.

Med sex deltävlingar kvar på programmet leder Kaisa Mäkäräinen världscupen med 35 poäng före slovakiskan Kuzmina. Men i den reella ställningen där säsongens två sämsta lopp dras bort är det Kuzmina som har ledningen med 2 poängs marginal.

Efter OS-framgången verkar Kuzminas formtopp lite kommit av sig. I fredagens sprint var Kuzmina bara 30:e. Den här formsvackan måste Mäkäräinen kunna utnyttja.

Hemmaplansfavör

Mäkäräinen, som nu har hemmaplansfavör, var tionde i fredagens sprint och stod över lördagens stafetter för att spara på krafterna med tanke på resten av säsongen. Kuzmina däremot åkte i sprintstafett mixed. En mera utvilad Mäkäräinen måste helt enkelt lyckas nu dra all nytta av hemmaplansfavören och få till ett panglopp.

I och med Kuzminas osäkra form så kan Mäkäräinen dra upp ett försprång i också den reella cupställningen. Mäkäräinen som nu har hemmaplansfördel kommer sedan att få kämpa på Kuzminas marker då världscupavslutningen går i ryska Tiumen. Ett bekant ställe för Kuzmina innan flytten till Slovakien.

Damer masstart kl. 17.00 TV2

Tuff duell också på herrsidan.

Herrsäsongen har handlat om två giganter, Martin Fourcade och Johannes Bö. Fourcade kämpar om sin sjunde världscupseger på rad. Fourcade stod över torsdagens sprint på grund av förkylning men är nästan tvungen att ställa upp i dagens masstart om han vill behålla världscupledningen.

Fourcade leder cupen med 11 poäng. I den reella ställningen med de två sämsta loppen strukna är skillnaden 21 poäng till Fourcades fördel. Även på herrsidan kan dagens masstart ha en avgörande roll i kampen om totalsegern.

Herrar masstart kl. 14.20 TV2

Läs också

Nyligen publicerat - Sport