Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski rejält sliten efter succévintern: ”Inga fyrverkerier kvar i kroppen”

En tröttkörd Krista Pärmäkoski försöker hitta krafter för den kommande världscupavslutningen i Falun.
En tröttkörd Krista Pärmäkoski var trots allt nöjd med sin sjunde plats på 30 kilometer i Holmenkollen. En tröttkörd Krista Pärmäkoski försöker hitta krafter för den kommande världscupavslutningen i Falun. Bild: All Over Press Krista Pärmäkoski

I OS tog hon silver på distansen, men i Holmenkollens tremil insåg Krista Pärmäkoski snabbt att hon inte har något med tätstriden att göra. En tuff vinter har tagit ut sin rätt.

Krista Pärmäkoski fick nöja sig med en sjunde plats på 30 kilometer med fri stil och gemensam start i Oslo.

Finländskan, som tog tre individuella medaljer i OS i Pyeongchang, hade satt som mål inför resten av säsongen att klättra upp bland de tre främsta i den totala världscupen. Men också chanserna till det krympte avsevärt då konkurrenten Jessica Diggins från USA slutade tvåa, endast slagen av norska hemmasuveränen Marit Björgen.

Ändå var Pärmäkoski hyfsat nöjd efter tävlingen. Hon hade det nämligen allt annat än enkelt i spåret.

– Varje meter och varje skär var en kamp. I ett skede undrade jag om jag över huvud taget kommer att plocka världscuppoäng, berättar Pärmäkoski för Yle.

– Det var en tung tävling där det gick undan från början. Jag märkte att kroppen börjar vara riktigt trött. Det fanns inga fyrverkerier kvar i kroppen, det blev bara en kamp mot tröttheten.

Olika taktik i skidbytet

Pärmäkoski satsade offensivt i början av tävlingen, men efter att ha känt på konkurrenternas fart visste hon redan efter sju kilometers åkning att det inte blir någon pallplacering.

– Efter det satsade jag bara på att göra mitt eget lopp, förklarar Pärmäkoski.

Holmenkollens tremil med gemensam start blev en tävling där toppåkarna använde sig av olika taktik när det gällde skidbytet. Många bytte inte alls, vinnaren Björgen bytte halvvägs, medan Pärmäkoski gjorde sitt byte i slutskedet.

– Min placering hade inte påverkats av om jag hade bytt skidor halvvägs. Det som avgjorde var vilka typer av skidor man hade. Hade man två bra par lönade det sig att byta, men om man hade tillgång till ett par som var klart bättre fanns det ingen anledning.

Den som behärskade bytestaktiken och upplägget i loppet bäst av alla var inte oväntat Björgen. Skiddrottningen syntes inte till längst fram och kämpade aldrig om spurtprisen, men var efter en makalös avslutning i alla fall etta över mållinjen.

– Jag måste säga att jag blev förvånad när jag kom i mål och såg vem som hade vunnit. Det var en väldigt stark insats, säger Pärmäkoski.

Läs mera:

Björgen drottning i Holmenkollen efter ursinnig upphämtning – Pärmäkoski sjua på tremilen

Det kan ha varit hennes sista tremil framför en jublande hemmapublik. Precis som i Pyeongchang var Marit Björgen starkast av alla då det gällde som mest – norskan hämtade upp en halv minut på tio kilometer.