Hoppa till huvudinnehåll

Shangri-la på Svenska gården i Jakobstad – teater där allt är möjligt

Inteks teatergäng på scen på Svenska gården
Inteks teatergäng på scen på Svenska gården. Inteks teatergäng på scen på Svenska gården Bild: Yle/Kjell Vikman skådespelare,Jakobstad,teater,Kårkulla

Snart är det dags för en annorlunda teaterpremiär i Jakobstad. Då står elva brukare vid Inteks service-enhet i Jakobstad för första gången på scen.

Pjäsen kallas Shangri-la och skildrar en värld där allt är möjligt.

Pjäsen har utarbetats sedan augusti i fjol av Annika Strömberg i samarbete med brukarna själva och deras uppfattning om vad teater är eller kunde vara.

Shangri-la eller allt är möjligt

Annika Strömberg arbetar som kanslist vid Kårkullas omsorgsbyrå i Jakobstad men hoppar ibland in med en del pappersjobb vid Intek.

- Vid en kaffepaus började vi prata om kulturverksamhet för brukarna. Det kom fram att de aldrig fått pröva på teater, varsågod sa man bara åt mig och på den vägen är det, säger Annika Strömberg som själv har sysslat med amatörteater i många år.

Annika Strömberg regisserar Inteks teaterföreställning "Shangri-la"
Annika Strömberg regisserar pjäsen. Annika Strömberg regisserar Inteks teaterföreställning "Shangri-la" Bild: Yle/Kjell Vikman Kårkulla samkommun,Jakobstad,teater,regissör,annika strömberg

- Utgående från deras uppfattning om teater har vi byggt upp en slags handling och jag har skrivit ett manus.

På scenen finns 11 skådespelare plus ytterligare tre handledare och Annika som en fjärde handledare.

Liveband står för musiken

Musiken till pjäsen har valts av de medverkande själva, det är musik de gillar att lyssna till eller själva sjunga.

- Gänget gillar bland annat svenska dansband men det finns också andra låtar. Vissa låter har fått nya texter, andra har originaltexter.

Mats Björklund sitter vid pianot vid en av låtarna
Mats Björklund sitter vid pianot. Mats Björklund sitter vid pianot vid en av låtarna Bild: Yle/Kjell Vikman Kårkulla,teater,Jakobstad,mats björklund

Första övningen på scenen

Den första övningen med scenkläder på den riktiga scenen på Svenska gården i Jakobstad skedde fredagen den 9 mars.

Frida Granvik, Mats Björklund, andreas Byggmästar, Annie Vanhanen och Karl-Oskar Sundelin är några av dem som står scenen i "Shangri-la"
Frida Granvik, Mats Björklund, Andreas Byggmästar, Annie Vanhanen och Karl-Oskar Sundelin är några av dem som står på scen. Frida Granvik, Mats Björklund, andreas Byggmästar, Annie Vanhanen och Karl-Oskar Sundelin är några av dem som står scenen i "Shangri-la" Kårkulla,skådespelare,teater,Jakobstad

Det var ett spännande tillfälle för alla inblandade, på plats fanns också de musiker som spelar under föreställningarna.

- Det var jätteroligt, jag blev alldeles rörd när orkestern spelade "What a wonderful world", jag längtar efter premiären, säger Frida Granvik.

- Det blir nog bra, säger Andreas Byggmästar.

Fyra gånger showtime

Teatergänget fortsätter öva två gånger i veckan fram till genrepet den 22 mars och premiären följande dag.

Premiären är reserverad för Kårkullas dagverksamhet och allmänheten välkomnas i första hand på föreställningarna 25 och 28 mars.

Den 26 mars hålls en skolföreställning men också till den kan allmänheten komma om det finns lediga biljetter.

Alla föreställningar ges på Svenska gården i Jakobstad.

Läs också