Hoppa till huvudinnehåll

Tumult under och efter femmilen i Holmenkollen – svenska stjärnan: ”De kastade öl på mig”

Norsk publik i Holmenkollen.
Publikfesten i Holmenkollen spårade ur (arkivbild). Norsk publik i Holmenkollen. Bild: imago sportfotodienst / All Over Press Norge,publik,Holmenkollen

Publikfesten på den anrika skidfestivalen urartade i kaos. Efter tävlingen uppges upp till sju personer ha skadat sig efter panikartade scener i tunnelbanan – och nu rapporterar norska Dagbladet att skidåkarna antastades under själva loppet.

Femmilen på Holmenkollen slutade i norsk besvikelse. Hemmafavoriten Martin Johnsrud Sundby förlorade segerkampen med några fjuttiga centimeter mot schweizaren Dario Cologna – men det är kaoset efteråt som stulit rubrikerna.

Enligt NRK ska det ha blivit riktigt stökigt vid de två tunnelbanestationerna närmast skidstadion efter loppet. Köerna blev långa och slagsmål bröt ut.

– Det är fullständigt kaos vid de två tunnelbanestationerna. Det finns mycket folk där och människor slåss med varandra, är aggressiva mot polisen, hoppar ner på spåret och ställer sig framför tågen, berättade Tor Jøkling vid polisen i Oslo till NTB.

Enligt notisbyrån ska sju personer ha skadats efter att ha fått ström i sig på en av stationerna. En av dem föll ner på spåret och fick allvarliga skador. Polisen tvingades uppmana folkmassorna att ta det lugnt och inte dricka mer alkohol.

Ölstop flög under själva loppet

Enligt den norska tidningen Dagbladet ska festivalstämningen också under loppet ha varit lite väl hård. Svensken Daniel Rickardsson – i mål som elfte man – berättar för tidningen att han fick öl kastad på sig under loppet.

– Det är sjuka förhållanden. De norska åskådarna står och kastar öl på dig. Det var lite speciellt. ”Wow”, tänkte jag. Det var helt kaos, säger Rickardsson till norska Dagbladet.

Svensken hyllar ändå stämningen.

– Jag tyckte inte att det var obehagligt där och då. Det här är en fest, sådana händelser sker när det är så mycket folk, säger han.

Också Johannes Hösflot Kläbo föll offer för publikens alkoholbruk. Supertalangen vurpade märkligt under loppet och säger till Dagbladet att det berodde på att han åkte på en ölkapsyl.

Världscupshelgen i Holmenkollen fortsätter på söndagen med damernas tremil.

Källor: SVT Sport, TT, NTB, Dagbladet, Sportbladet

Läs mera:

Norska stjärnorna kritiska efter fyllekaoset: ”Hade inte tagit med min son”

Flera personer skadades, åkare fick öl på sig mitt under loppet. Världscuphelgen i Oslo blev kantad av kaos – och damvinnaren Marit Björgen tycker att det har gått för långt. ”Jag tycker det ska drickas mindre”, säger hon.