Hoppa till huvudinnehåll

50 räddningar! Första NHL-segern på två år för blåvita målvaktsdoldisen efter ny stormatch

Christopher Gibson, Islanders-Penguins.
Christopher Gibson har en lysande vecka bakom sig. Christopher Gibson, Islanders-Penguins. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Christopher Gibson

Finländaren Christopher Gibson var matchens bästa spelare då New York Islanders knep en oerhört viktig seger över Calgary Flames. Han blev andra finländare att rädda minst 50 skott i NHL-ishockeyrinken.

Efter att ha tillbringat hela säsongen i farmarligan AHL har Christopher Gibson tagit tillfället i akt när han efter Thomas Greiss skada fått chansen i NHL.

Den 25-åriga finländaren gjorde säsongsdebut för en dryg vecka sedan och har nu vaktat New York Islanders bur i tre matcher.

Räddningsprocenterna? 94,0, 97,2 och 96,2.

Den senaste siffran gav den första segern i NHL sedan våren 2016. Gibson strålade i ett puckregn borta mot Calgary Flames och räddade hela 50 skott då Islanders vann med 5–2.

Segern viktigast

Gibson blev den andra finländska målvakten att bokföras för 50 räddningar i en NHL-match efter Antero Niittymäki säsongen 2007-2008, enligt Jatkoaika. Gibson valdes till matchens bästa spelare.

– Personligen är det här fint, men ishockey är en lagsport. Jag tycker det är viktigare att vi vann i dag, säger Gibson på NHL:s webbplats.

Christopher Gibson.
Christopher Gibson. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Christopher Gibson

Islanders – som ledde med 2–0 redan efter dryga två minuter – bröt en åtta matcher lång förlustsvit. Gibsons två första matcher för säsongen slutade i nederlag efter förlängning respektive straffläggning.

Anders Lee nätade två gånger och Johnny Boychuk stod för poängen 1+2 för Islanders som nu ligger sju poäng ifrån Columbus Blue Jackets på den östra konferensens sista wild card-plats till slutspel.

– Vi kastade allt vi kunde på Gibson men det var inte tillräckligt. Det är utmattande att försöka komma ikapp hela tiden, säger Flamesmålvakten Mike Smith som var tillbaka i rinken efter en paus på en månad.

Tio år i Nordamerika

Gibson är den nionde finländaren att vakta NHL-buren denna säsong – och antagligen den mest okända. Han har hållit till i Nordamerika sedan 2008 och gjorde NHL-debut i januari 2015. Sammanlagt spelade han fyra matcher under säsongen 2015-2016.

Förra säsongen blev det bara sju matcher i AHL på grund av skadeproblem och i vinter har han nu hunnit med tre NHL-kamper med räddningsprocenten 95,7.

Om dessa takter fortsätter är mer ansvar troligen att vänta.

Resultat:

Chicago – Boston 3-1 (1-0,0-0,2-1)

Calgary – NY Islanders 2-5 (1-3,0-1,1-1)
NYI: Christopher Gibson 50/52 räddningar

Pittsburgh – Dallas 3-1 (2-0,0-1,1-0)
DAL: Kari Lehtonen 27/29 räddningar

Arizona – Vancouver 1-0 (0-0,1-0,0-0)

Läs mera:

Veteranen hyllar finska doldisen: "Han har en lysande framtid"

New York Islanders finske målvakt Christopher Gibson gjorde ett bestående intryck i sin första NHL-match för säsongen i lördags. Han har en lysande framtid, säger tränaren Doug Weight.

Läs också