Hoppa till huvudinnehåll

Arkitektstudenternas visioner för Nordkalks byggnader i Pargas presenterades – men det blir inga ansiktslyft

Arkitektstuderande Noomi Narjus gör fältstudier i Pargas.
Arkitektstudenterna fick bekanta sig med byggnaderna i behov av ansiktslyft i Pargas i fjol. Arkitektstuderande Noomi Narjus gör fältstudier i Pargas. Bild: Yle/Linus Hoffman Nordkalk,malmnäs

35 arkitektstuderande från Tammerfors fick i uppdrag att komma med idéer för hur man kunde blåsa liv i Nordkalks gamla byggnader i Pargas. Nu har visionerna presenterats – men samtidigt meddelar bolaget att husen inte kommer att piffas upp.

Målet var att hitta nya användningsändamål för ett antal icke-industriella byggnader som ägs av Nordkalk och som inte används för produktionen. Tammerfors tekniska universitet har nu publicerat visionerna.

Bland annat presenterades visioner om att bygga affärslokaler och caféer i Manegen samt att renovera bostadshusen i Pajbacka och bygga nya utsiktsplatser vid gruvkanten.

Det fanns också idéer på att bygga om tvättstugan i Malmnäs till en festplats samt att erbjuda inkvarterings- och möteslokaler i höghusen i Granbacka.

"Inte möjligt att genomföra"

I ett pressmeddelande från Nordkalk konstaterar man att visionerna är innovativa. Men längre än så här tänker bolaget inte gå.

– Nordkalk anser inte att det är möjligt att genomföra planerna, eftersom byggnaderna är i extremt dåligt skick och dessutom till stor del på gruvområdet. Det inverkar också på användningsgraden, skriver bolaget.

Projektet var ett samarbete mellan Nordkalk, Pargas stad, Egentliga Finlands landskapsmuseum och Tammerfors tekniska universitet. Projektet är en del av satsningen "Åboland, vår gemensamma kulturmiljö".

Korrigering: det var Tammerfors tekniska universitet som publicerat visionerna, inte Nordkalk.

Läs mera:

Färska visioner för Nordkalks byggnader

En drös färska visioner för Nordkalks gamla byggnader i Pargas presenterades under ett möte i stadshuset på veckoslutet.

Läs mera:

Nya visioner söks för Nordkalks byggnader

Nordkalk och Pargas besöks under tre dagar av arkitektstuderande som söker nya idéer för gamla byggnader vid gruvan. Många kulturhistoriska byggnader borde bevaras, men hur görs det bäst?