Hoppa till huvudinnehåll

Astmamediciner, sportnörderi och konsten att lägga av – Yle Sportens podd gästas av Karin Storbacka

Karin Storbacka, FM 2017.
Karin Storbacka jobbar numera på Folkhälsan inom projektet "Trygga relationer inom idrott”. Karin Storbacka, FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Karin Storbacka

Är vi för snabba att avtacka idrottare som passerat 30-årsgränsen? Kaisa Mäkäräinen toppar världscupen men en stor del av snacket handlar om huruvida hon är på väg att sluta. Bland annat det var föremål för diskussion i veckans avsnitt av Yle Sportens podd med den förra elitlöparen Karin Storbacka som gäst.

Det är naturligtvis inte bara Kaisa Mäkäräinen som figurerat i spekulationer om hon kommer att lägga av eller inte. Namn som Teemu Selänne, Jari Litmanen, Janne Ahonen och Riikka Välilä har figurerat i många snarlika artiklar.


– Jag har reagerat på det. Om du inte längre är på topp så ska du skämmas om du fortsätter. Du ska helst bara sluta, för att det är lite pinsamt om du fortfarande håller på och får delta i de stora jättestora tävlingarna, men inte tar medaljer, säger Storbacka och fortsätter:

– Jag har varit med om det flera gånger och det gör mig alltid lika irriterad. Vänner från andra länder har inte samma press på sig.

Karin Storbacka avslutade sin elitsatsning i höstas, men öppnar för eventuellt deltagande i exempelvis stafett-FM i sommar.

Använde astmamediciner under sin karriär

Det väckte en del uppståndelse i fredags då det kom fram att den trefaldiga OS-medaljören, Krista Pärmäkoski, fått dispens för att använda ett förbjudet medel.

Karin Storbacka led av allergier under hela sin aktiva karriär och fick också undantagsvis lov att använda en i idrottssammanhang förbjuden medicin.

– Då jag var yngre så blev det bråttom att få internationell dispens inför inomhus-EM. Sedan dess har den medicinen blivit ok att använda utan dispens. Man insåg att det var ett onödigt system för den astmamedicinen.

– Det var otroliga utredningar som behövdes av läkaren. Det var papper på papper. På den tiden måste vi dessutom faxa dokumenten. Jag hade aldrig faxat något förut och jag var tvungen att gå till Åbo Akademi och fråga om jag fick låna deras faxapparat.

Storbacka avslöjar också i podden att hon aldrig varit en särdeles stor idrottsnörd (i motsats till poddens värdar Antti Koivukangas och Chriso Vuojärvi).

– Jag minns inte siffror. Jag har fått plugga in mina egna personliga rekord för det är ju pinsamt då folk frågar och jag inte vet. Pappa var siffernörd så jag hade hyfsad koll på vad jag presterade på träningar. Det var viktigt för honom, men jag är långtifrån något vandrande lexikon vad beträffar mitt eget idrottande.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll av idrottsvärlden.

Under poddens första fyra levnadsveckor producerades den från vinter-OS i Pyeongchang.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan och via Itunes.

Tidigare avsnitt

Avsnitt 5: Mighty Ducks, Space Jam och andra fina sportfilmer
Avsnitt 4: Alla heter Glenn i Göteborg - med Glenn Lindholm
Avsnitt 3: Ett gästspel av Karis-Kaj - med Kaj Kunnas
Avsnitt 2: Finland-Sverige landskamp i Sydkorea - med Alexander Lundholm
Avsnitt 1: Avspark i Sydkorea - med Christoffer Herberts

Läs också

Nyligen publicerat - Sport