Hoppa till huvudinnehåll

Bara var tionde kommun har skrivit på jämställdhetsdeklaration – Österbotten och Nyland i framkant

Skor på ett golv.
Skor på ett golv. Bild: Yle / Henrietta Hassinen jämställdhet,män,kvinnor,könsdiskriminering,könskvoter,skor

Av kommunerna i Finland har bara var tionde skrivit på den europeiska deklarationen om jämställdhet. Österbotten och Nyland är de enda landskapen som undertecknat deklarationen.

Totalt har 27 av 295 kommuner skrivit under. Enligt Sinikka Mikola på kommunförbundet är det främst stora städer som undertecknat.

I svenska Österbotten har en majoritet av kommunerna, 9 av 14, skrivit under deklarationen. Men enkelt har det inte varit enligt Ann-Sofi Backgren som är ordförande för Österbottens förbunds jämställdhetsgrupp.

- Jag trodde det här skulle vara en ganska lätt match. Vi har de facto en jämställdhetslag i Finland, och den är så klart obligatorisk.

Eftersom deklarationen inte är juridiskt bindande utan en sorts viljeyttring tänkte Backgren att det skulle gå ganska snabbt.

- Det borde det göra om man bara har den ambitionen och visionen i kommunerna.

Ann-Sofie Backgren
Ann-Sofi Backgren. Ann-Sofie Backgren Bild: YLE/Sara Bergström backgren

Målet för Backgren var att Österbottens Förbund skulle vara det första där samtliga kommuner har skrivit under deklarationen.

I dagsläget har Kaskö, Vörå, Larsmo, Karleby och Kronoby inte skrivit under.

Jämställdhet tas för givet?

Deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män på det lokala och regionala planet har funnit sedan 2006.

Kommunförbundet har flera gånger skickat ut rekommendationer om att kommunerna ska godkänna deklarationen. Enligt Sinikka Mikola på kommunförbundet har kanske informationen ändå inte nått rätt personer.

- Det ska finnas en person som lägger märke till uppmaningen och tar initiativ till det. Det är ändå en politisk åtgärd, säger Mikola.

Enligt Mikola kan det också ha att göra med att kommunerna i viss mån inte är medvetna om vilken deras koppling till jämställdhet är. Backgren kan också tänka sig att man ibland tar jämställdheten för given.

- Vi har lagstiftning, vi har kvinnliga chefer och ledare och det är bra så. Men verkligheten är inte svartvit alla gånger. Det finns en gråzon också, som till exempel metoo - kampanjen har visat.

Malax och Korsholm ändrade sig

I svenska Österbotten har Kristinestad, Närpes, Korsnäs, Malax, Pedersöre, Jakobstad, Korsholm, Nykarleby och Vasa skrivit under deklarationen.

I Nyland har till exempel Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla skrivit under deklarationen.

Vasa var bland de allra första i landet att skriva under. Vasa samt några andra kommuner har också jobbat bra med likabehandlings- eller jämställdhetsplaner, enligt Backgren.

- Vasa, Jakobstad, Närpes och Malax har kommit bra igång. De fyra kan jag nämna som goda exempel.

Förra fullmäktige i Korsholm var enligt Backgren emot att skriva under, men efter en motion skrev nya fullmäktige på.

- Döm om min förvåning, motionen avancerade snabbt och fullmäktige fattade beslut om att teckna under.

Det verkar också vara så att de kommuner som undertecknat gjort det efter motioner av aktiva fullmäktigeledamöter. Så var det enligt Backgren i Närpes, Vasa och Korsholm.

- Via en fullmäktigemotion får man igång processen och får en beredning som kan avancera snabbt.

Ny sats i Larsmo?

Larsmo fick uppmärksamhet i offentligheten 2014 då kommunen sa nej till deklarationen.

- Jag hoppas man tar ny sats i Larsmo. Man kanske tolkade deklarationen för kraftig förra gången. Man behöver inte uppfylla allt genast utan det är en viljeyttring och man kan portionera ut sina insatser, säger Backgren.

Enligt Backgren kan kommunerna till exempel ta en sektor i taget och jobba stegvis för mer jämställdhet.

- Men man behöver ha en vision. Jag hävdar att det är viktigt att en region på något vis visar en viljeyttring om jämställdhet. Då känner unga kvinnor att hit kan vi återvända, här kommer jag att hitta min plats.

Samtidigt är Backgren också nöjd över de österbottniska kommunernas insats.

- Med det här resultatet är Österbotten bäst i Finland. Och jag tror vi kommer att nå resultat.

Jämställdhetsplogning i Umeå

Österbottens förbund tar emot impulser från Sverige och Umeå när det gäller jämställdhet. Umeås jämställdhetsstrateg har föreläst och hållit möten med folk från Österbottens förbund.

I Umeå finns bland annat något som kallas jämställdhetsplogning. Enligt Backgren handlar det om att göra praktiska livet lättare.

- Kvinnorna släpar iväg barnen till dagis om morgnarna. Så cykel- och gångvägar plogas först för då blir det lättare att ta sig till dagis på morgonen.

Umeå har också utbildat sina busschaufförer att se till tryggheten för unga kvinnor som åker buss sena kvällar och nätter.

- Chauffören kollar så att ingen stiger av efter en ung tjej nattetid. Och unga kvinnor får också stiga av vid en icke-officiell hållplats om det är närmare hemmet, säger Backgren.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten