Hoppa till huvudinnehåll

Första guldet på 16 år! Fullträff för Matti Suur-Hamari i Pyeongchang

Finland har öppnat medaljkontot i Paralympics – och det blev genast en efterlängtad seger efter en lång guldtorka. Matti Suur-Hamari erövrade guldet efter en del flyt i de avgörande skedena i Pyeongchang.

Matti Suur-Hamari har vunnit guld i de paralympiska vinterspelen i Pyeongchang. Suur-Hamari var bäst i SB-LL2-klassen i snowboardcross – och har nu vunnit i praktiken allt man kan vinna i grenen.

Varken finalen eller semifinalen blev särskilt spännande.

I semifinal ställdes Suur-Hamari mot en av sina förebilder, USA:s Evan Strong, som tidigt ramlade omkull. Suur-Hamari gled enkelt in till seger och avancerade till final.

Motståndet kom igen från USA i form av den regerande bronsmedaljören Keith Gabel. Loppet följde samma manus som semifinalen.

Första guldet sedan 2002

Suur-Hamari fick en perfekt start, tog täten – och motståndaren föll för egen maskin. Suur-Hamari korsade mållinjen som etta och korades till paralympisk mästare.

Den Rovaniemibördiga 31-åringen Suur-Hamari, som miste sitt vänstra ben i en motorcykelolycka 2009, är regerande världsmästare och vann såväl X-Games som den totala världscupen 2016.

I de paralympiska spelen i Sotji för fyra år sedan tog skidåkaren Ilkka Tuomisto Finlands enda medalj, ett silver. Ett silver var saldot även i Vancouver 2010, medan Finland blev helt utan pallplatser i Turin 2006 efter fyra guld fyra år tidigare i Salt Lake City.

Gummiband i starten

I åttondelsfinal var Suur-Hamari – som klockades för den nästsnabbaste tiden i sitt kvalheat – fullständigt överlägsen mot ukrainaren Ivan Osjarov. I kvartsfinal blev det betydligt tajtare.

Motståndaren Carl Murphy från Nya Zeeland tog ledningen ungefär halvvägs in i loppet, men Suur-Hamari körde snyggt förbi och höll ut.

Heatskedet försenades på grund av problem med startportarna. Arrangörerna fick inte portarna att fungera och istället skickades åkarna iväg genom att en funktionär släppte ner ett uppspänt gummiband.

Resultat:

1. Matti Suur-Hamari, FIN
2. Keith Gabel, USA
3. Gurimu Narita, JPN
4. Evan Strong, USA

Läs mera:

Motorcykelolycka kostade Paralympicsmästaren Suur-Hamari benet – insåg redan på sjukhusbädden att ingenting är omöjligt: ”Jag har inte några undanflykter”

Inte var den första tanken på sjukhusbädden direkt att jag i kväll får ett Paralympicsguld runt halsen, säger en rörd Matti Suur-Hamari efter dagens guld i snowboardcross i Pyeongchang. Vägen fram har varit lång.