Hoppa till huvudinnehåll

Första vattenförlossningen på ÅUCS genomförd

Barnmorskan Saara Malinen.
Barnmorskan Saara Malinen vid ett av badkaren på förlossningsavdelningen. Barnmorskan Saara Malinen. Bild: Yle/Peter Petrelius Åbo universitetscentralsjukhus,förlossningssjukhus,förlossning,Saara Malinen

Tidigare har badkar använts under värkarna, men förlossningarna har slutförts på konventionellt vis. Nu har det första barnet kommit till världen efter ett dopp på ÅUCS.

Maria Rautio födde sitt första barn för tre år sedan. Redan då prövade hon på att ligga i ett badkar under förlossningen, men då var det ännu inte möjlig att föda i ett kar.

Vattnet kändes ändå naturligt och för några veckor sedan fick hon höra att det är möjligt att föda i ett badkar på ÅUCS. Hon tänkte att det är säkert så populärt och långa köer att hon inte får en chans att pröva på det.

Efter förlossningen fick hon höra att hon var den första att genomföra en förlossning fullt ut i ett badkar på sjukhuset.

Tidigare har badkar använts under värkarna, men några barn har inte fötts i dem och förlossningarna har slutförts på rummen.

Barnmorskan bara observerade

Rautio säger att den största skillnaden var att då hon födde sitt första barn var barnmorskan väldigt närvarande och gav många råd och sade till om när hon ska krysta.

Den här gången sade barnmorskan att hon inte lägger sig i, utan uppmanade Maria Rautio att lyssna på sin kropp och krysta då det känns nödvändigt. Barnmorskans roll var snarare att observera under förlossningen.

Allt gick som det skulle och barnet plumsade ut i vattnet, berättar Rautio. Barnmorskan var nöjd och avslöjade först efteråt att barnet var det första som föddes med vattenförlossning på ÅUCS.

– Det var kanske lika så bra, skrattar Maria och säger att hon därför inte tvekade att föda i vattnet.

Hon rekommenderar vattenförlossning, speciellt för dem som redan har fött barn tidigare. Vid det första barnet var allting så nytt, men nu visste hon vad det handlar om och klarade sig fint på egen hand.

Föräldrar med nyfött barn.
Maria Rautio, Patrik Runeberg och deras nyfödde son. Föräldrar med nyfött barn. Bild: Yle/Peter Petrelius förlossningssjukhus,förlossning,Åbo universitetscentralsjukhus,patrik runeberg

Den här gången födde Maria Rautio en pojke. Han mår väl och redan en dag efter förlossningen är de på väg hem. Nu ligger han ihopkurad i sin pappas armar och verkar riktigt nöjd med tillvaron.

Saara Malinen var barnmorskan som deltog i förlossningen. På ÅUCS finns två badkar på förlossningsavdelningen. Malinen visar det ena som finns i ett rum i ändan av korridoren. Det andra är för stunden upptaget, så det kan hända att det snart finns ett barn till som kommit till världen efter ett dopp.

Goda erfarenheter

Hon säger att erfarenheterna har varit goda. På annat håll har det gjorts vattenförlossningar redan tidigare, men på ÅUCS har man avvaktat och man fick tillstånd för det först för några månader sedan.

– Det har efterfrågats och det är jättefint att vi får göra det nu, säger Malinen.

Vattenförlossning passar inte alla, men de som önskar det får berätta om det och sedan ser man på avdelningen om det är möjligt att genomföra. I övrigt spelar det ingen roll om mamman är en förstföderska eller en omföderska, säger Malinen.

Läs också