Hoppa till huvudinnehåll

Helikopter kraschade i East River i New York - alla fem passagerare dog

Räddningarbetare från brandkåren i New York intill helikoptervraket i East River, New York.
Räddningarbetare från brandkåren i New York intill helikoptervraket i East River, New York. Räddningarbetare från brandkåren i New York intill helikoptervraket i East River, New York. Bild: EPA-EFE/FDNY HANDOUT New York,flygolyckor

En helikopter kraschade - inför många åskådare - i East River i New York klockan 01.15 finsk tid, vid sjutiden på söndag kväll lokal tid. Polisen i New York bekräftar att alla fem passagerare har dött.

Det var en av New Yorks välkända röda turisthelikoptrar, från turistföretaget Liberty som enligt ögonvittnen såg ut att försöka göra en nödlandning då den slog hårt ner i vattnet och välte.

Enligt nyhetsbyrån AP hade den här helikoptern hyrts av en grupp fotografer för en fotosession.

Kraschen inträffade nära Gracie Mansion, borgmästarsätet vid East River och Åttioåttonde gatan. Helikoptern är av typen Eurocopter AS350.

På Twitter kan man se dramatiska bilder när helikoptern slår i vattnet.

Piloten lyckades ta sig ut ur helikoptern och ska ha ropat på hjälp, enligt ögonvittnen. Han plockades rätt snabbt upp av en räddningsbåt.

Däremot fick dykare från brandkåren och polisen kämpa ett bra tag för att få loss de fem passagerarna ur helikoptern. De blev liggande fastspända i helikoptern, i iskallt vatten i minst en timme.

En av passagerarna i olyckshelikoptern tas om hand av ambulanspersonal.
En av passagerarna i olyckshelikoptern tas om hand av ambulanspersonal. En av passagerarna i olyckshelikoptern tas om hand av ambulanspersonal. Bild: AFP / Lehtikuva New York,flygolyckor

En talesman för NYPD uppger att alla fem passagerare har dött.

Tidigare rapporterades det att två personer omkom och tre personer befann sig på sjukhus i kritiskt tillstånd.

Olycksorsaken är inte ännu känd, men lokala medier uppger att piloten skulle ha slagit larm om motorproblem strax före kraschen.

Källor: AP, AFP, ABC News

Artikel uppdaterad kl. 8:00: Talesman för NYPD uppdaterar dödssiffran.