Hoppa till huvudinnehåll

Inger plockar upp andras kvarlämnade hundbajs: "De som inte plockar upp bajset får alla andra hundägare att se dåliga ut"

En terrier som kackar
Förutom att det inte ser särskilt snyggt ut i naturen, kan hundbajs också sprida sjukdomar. En terrier som kackar Bild: Kaisa Siren / All Over Press Finland terrier,jackrussellterrier,hund,sällskapsdjur,hundbajs

Ett säkert tecken på att våren står inför dörren är att hundbajs börjar titta fram ur drivorna. I Helsingfors är många upprörda över den stora mängden hundbajs på stadens gator. Speciellt på Drumsö har många invånare klagat över bajsmängden i den lokala invånargruppen på Facebook.

– Varför finns det hundägare som inte plockar upp bajset? Det stör mig, eftersom jag själv också har hund men alltid plockar upp bajset, säger Drumsöbon Inger Tallqvist.

Hon säger att hon har sett extra många bajshögar i år.

– Jag tycker att mängden bajs har varit större i år eftersom det inte har varit så mycket snö. Sedan blev det ett upprop här på Drumsö där folk frågade varför inte hundägare kan plocka upp bajset efter sina hundar, säger Tallqvist.

En kvinna med två hundar i koppel.
Inger Tallqvist med de italienska tryffelhundarna Pino och Rosso. En kvinna med två hundar i koppel. Bild: Yle/Lukas Rusk hund,Hundägare,italiensk tryffelhund

I Facebook-gruppen Laru-liike, som är riktad till Drumsöbor, har flera invånare klagat över att det finns mycket bajs på gatorna.

– Städa bort hundbajset. Borde vi ha en bajspolis? skrev en invånare i måndags.

– Jag plockade upp 46 (!) bajskorvar när jag var på promenad med min hund. Vi har vacker natur på Drumsö, vi måste sköta om den tillsammans! skrev en annan invånare förra veckan i ett populärt inlägg.

Ifall du glömt påsen, flytta bajset åt sidan med ett löv eller en kvist

Tallqvist säger att hon aldrig kunde tänka sig att lämna bajs på gatan.

– Ifall det råkar sig så att hunden bajsar flera gånger och påsarna inte räcker, så brukar jag ta ett löv eller en kvist och plocka bort bajset från vägkanten med det, säger Tallqvist.

– Vi fick vår yngre hund i fjol och då gillade den att äta andra hundars bajs. Speciellt då blev jag förargad över hur mycket bajs här finns, säger Tallqvist.

Tallqvist brukar ändå allt som oftast ha fler påsar än hon behöver med sig. Ibland plockar hon också upp andra hundars bajs.

– Och ifall jag ser någon som inte plockar upp sin hunds bajs, brukar jag fråga dem ifall de vill ha en påse, säger Tallqvist.

Hundbajs på snö
Hunbajs som har lämnats kvar i naturen upprör många. Hundbajs på snö Bild: Yle hundskit

Bajset sprider sjukdomar

Är det då så illa att det blir kvar lite bajs i naturen?

– Hundbajset i sig försvinner ur naturen på några månader, till skillnad från plastpåsarna som man plockar upp bajset i. Det är lätt hänt när man är ute med barn och hundar att någon trampar på en bajskorv. Det är inte så kul, säger Tallqvist.

Hundbajset är också den största källan till kolibakterier och fosfor i dagvattnet. Dessutom kan bajset sprida mikrober genom luften.

Oekologiska plastpåsar

En annan miljöfråga är vilka påsar man ska använda.

– Jag använder aldrig någonsin fruktpåsar som man får i matbutiken eftersom de är värst för naturen, säger Tallqvist.

Men också påsar av så kallad bioplast har fått kritik.

Experterna Johanna Kohvakka och Liisa Lehtinen skriver i ett blogginlägg att också bioplast lämnar spår i form av mikroplastpartiklar. De bryts heller inte nödvändigtvis ner i alla förhållanden utan egentligen bara i kompostförhållanden.

Kohvakka och Lehtinen föreslår att man borde använda papperspåsar för nedbrytbart skräp.

Kunde papperspåsar vara ett alternativ att plocka upp hundbajset i?

– Det har jag faktiskt inte provat. Det känns som om de kanske inte håller så bra när påsen blir lite fuktig, säger Tallqvist och skrattar.

Läs också