Hoppa till huvudinnehåll

Joar och Frida inför eldprovet: "Man kunde läsa hur mycket som helst"

Joar Sabel och Frida Högholm i Korsholms huvudbibliotek inför studentskrivningarna våren 2018.
Joar Sabel och Frida Högholm från Korsholm siktar högt i vårens studentskrivningar. Joar Sabel och Frida Högholm i Korsholms huvudbibliotek inför studentskrivningarna våren 2018. Bild: Yle/Moa Mattfolk Österbotten,abiturienter,Korsholms gymnasium,Joar Sabel

Vårens studentskrivningar inleds på måndag med essäprovet i modersmål. Joar Sabel och Frida Högholm i Korsholm är mitt uppe i ett febrilt läsande. Bägge satsar hårt på skrivningarna.

Yle Österbotten träffade Frida Högholm vid Korsholms gymnasium för drygt två veckor sedan. Då stod läslovet för dörren och Högholm hade lagt upp ett ambitiöst schema för sig.

Och pluggandet har gått bättre än hon vågade tro då.

- Jag tycker det har gått mycket bättre än väntat. Dagarna är ändå ganska långa och man får överraskande mycket gjort, säger Högholm.

Frida Högholm tackar sitt lässchema för det.

Hon har gett sig själv tillstånd att vakna i lugn och ro varje dag och inlett läsandet först vid halv elva - tiden. Istället har hon oftast hållit på med pluggandet till sju på kvällen. En rytm som passat henne.

- På kvällarna har jag kunnat slappna av, träna eller umgås med kompisar. Det behövs om man ska orka igen nästa dag.

Går inte att läsa 24/7

Joar Sabel inledde läslovet med en skidresa.

- Kanske inte vad lärarna rekommenderade, men jag tog ändå den chansen att slappna av och hämta krafter.

I stället har Sabel jobbat ikapp efteråt och pluggat enligt ett lässchema med start klockan nio varje morgon.

Oftast har han tagit sig till biblioteket för att kunna fokusera. Också Sabel tycker att han hunnit med mycket och är på god väg med läsandet.

Hörlurar på en pulpet inför hörförståelseprov.
Totalt är det nästan 41 000 unga som deltar i vårens skrivningar. Hörlurar på en pulpet inför hörförståelseprov. Bild: Lehtikuva studentskrivningar

- Just nu känns det helt okej. Men samtidigt känns det ju som om man kunde läsa hur mycket som helst. Det finns inga gränser om man vill få det helt perfekt, säger han.

Både Sabel och Högholm är ändå överens om att det inte går att sitta med näsan i böckerna 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

- Jag har nog märkt att kunskapen inte fastnar lika bra då, säger Högholm.

Lång matte stressar

Att hålla rytmen med dagar som innehåller både arbete och vila är alltså en viktig nyckel, enligt de två. Helt lediga veckoslut är ändå uteslutet för de två som bägge satsar hårt på att lyckas bra i skrivningarna.

- Visst känns det lite surt när kompisar som inte har läslov tar helg och man själv ska plugga vidare, men det är bara att köra på, säger Joar Sabel.

Såväl Sabel som Högholm ska skriva lång matematik. Sabel siktar på att söka in till en högskoleutbildning i informationsteknik och Högholms mål är högskolestudier i ekonomi.

Matematikprovet är samtidigt det som stressar dem mest.

- Jag har nog hållit mig till mina planer och läst matte minst tre timmar varje dag. Ändå blir jag bara nervösare för varje dag som vi går närmare provet, säger Högholm.

- Med matematiken är det ju sådana oerhörda mängder kunskap som ska in i huvudet, säger Sabel.

Modersmål startskott

När våromgången av studentskrivningarna inleds på måndagen är det essäprovet i modersmål som gäller.

Både Joar Sabel och Frida Högholm har redan tidigare skrivit det provet och har därför istället tid att plugga vidare. För dem som ska skriva en essä på måndagen har de ändå ett par goda råd att dela med sig av.

Studentmössa
En mössa många jobbar hårt för. Studentmössa Bild: Yle/Roger Källman Studentmössa,studentlyra

- Man har lång tid på sig med provet i modersmål. Då det startar klockan nio är det många som avslutar redan klockan tolv, då man först får lämna upp sitt prov. Men jag skulle nog rekommendera att man sitter kvar och jobbar lite till, säger Högholm.

Hon anser att det lönar sig att lägga tid på att strukturera sin text. Joar Sabel håller med.

- Och läs igenom noggrant, flera gånger. Hittar du något ställe i texten som känns osmidig så ändra på den. Texten ska flyta, säger han.

Under de drygt två veckor som studentskrivningarna pågår ska Högholm skriva fem ämnen och Sabel fyra. På frågan om vad de inte kan vara utan under provtillfällena svarar de unisont.

- Kaffe. Kopiösa mängder kaffe.

Mognadsprov

Bägge abiturienterna har höga målsättningar och siktet inställt på bra betyg.

- Jag siktar nog på L eller E i vissa ämnen, E eller M i andra, säger Högholm.

- Jag vet vilka ämnen jag är bra på och där har jag nog också högre krav på mig själv. Drömmen är att lyckas så bra i studentskrivningarna att man kommer direkt in på den högskoleutbildning man vill, säger Sabel.

Böcker i bokhylla.
Läsa, läsa, läsa. Böcker i bokhylla. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström böcker,bokhylla

För att lyckas med det gäller det enligt duon att orka plugga vidare i ytterligare några veckor, parallellt med provskrivandet. Studentskrivningarna är på så vis alltjämt ett mognadsprov, menar Sabel.

- Det finns inget utrymme för panik och drabbas du av en förkylning är det bara att kasta in värkmedicin.

Välförtjänt belöning

Efteråt hägrar lite vila och kanske också belöning. Såväl Sabel som Högholm har bokat resor till södern för sommaren.

- Om allt går vägen kommer man sedan in på den utbildning man hoppas på och upptäcker att det känns bra, att det här är yrket för mig, säger Sabel.

Dagens abiturienter är noggrant informerade om de reformer som gjort det svårare att byta inriktning på högskolestudierna om man upptäckt att man hamnat fel

Det här är en utveckling som både Sabel och Högholm beklagar och tycker är onödigt hård och tuff mot de unga.

- Just nu är ju precis all fokus på de här skrivningarna. Men en dag hoppas jag att jag sitter på min nya utbildning och känner att jag hamnat rätt, säger Högholm.