Hoppa till huvudinnehåll

Kanadensiska läkare tackar nej till löneförhöjning – "ge den till sjukvårdarna istället"

Läkare för anteckningar
Läkare för anteckningar Bild: Unsplash, Wesley Wilson hälsovårs

En adress där undertecknarna vill omdirigera en planerad löneförhöjning för Quebecs läkare till sjukvårdarna har samlat 874 underskrifter.

De som skrivit under är läkare, specialister och läkarstuderande i regionen. Enligt dem är den redan tidigare fastslagna förhöjningen på 1,5 procent inte etiskt försvarbar.

Initiativet till adressen togs av intresseorganisationen Médecins québécois pour le régime public MQRP.

Initiativtagarna anser att det inte är etiskt försvarbart att höja läkarnas löner då sjukvården i allmänhet dras med nedskärningar.

- Vi, läkare i Quebec, kräver att de förhöjda löner som beviljats läkare annulleras. Vi vill att resurserna i branschen distribueras bättre, till förmån för sjukskötare och sjuksköterskor, så att man kan garantera värdiga hälsovårdstjänster för invånarna i Quebec, står det i adressen.

Löneförhöjningen bestämdes i tidigare förhandlingar, och den är 1,4-1,8 procent per år i åtta år.

Adressens undertecknare önskar att den dryga miljard i offentliga medel som uppskattas gå åt till de högre lönerna i stället skulle användas för att minska på arbetsbördan, anställa mer personal och höja sjukvårdspersonalens löner.

I Quebec finns det uppskattningsvis 20 000 aktiva läkare, enligt BBC.

Uppdatering 21:28: förhöjningen är 1,4-1,8 procent per år i åtta år och totalkostnaden blir därför en miljard, enligt de källor vi har. Tidigare stod det att den bara var 1,5 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes