Hoppa till huvudinnehåll

Motorcykelolycka kostade Paralympicsmästaren Suur-Hamari benet – insåg redan på sjukhusbädden att ingenting är omöjligt: ”Jag har inte några undanflykter”

Inte var den första tanken på sjukhusbädden direkt att jag i kväll får ett Paralympicsguld runt halsen, säger en rörd Matti Suur-Hamari efter dagens guld i snowboardcross i Pyeongchang. Vägen fram har varit lång.

Han försökte stiga upp, men det var omöjligt. Matti Suur-Hamari låg i chocktillstånd vid sin motorcykel efter en allvarlig olycka i augusti 2009 och de första på plats på olycksplatsen fick hålla ner honom.

Nu är det illa.

Rör dig inte.

Ambulansen kom fram och förde i ilfart Suur-Hamari till sjukhuset. 23-åringen började inse allvaret. På väg till operationssalen var budet till läkarna: ”Ni är experterna, amputera om situationen kräver det”.

När han vaknar upp efter operationen berättar sjukskötaren de dystra nyheterna. Du har varit med om en motorcykelolycka och tyvärr har vi varit tvungna att amputera ditt vänstra ben.

Fick inspiration från Youtubevideor

Livet fortsatte – men tog en helt ny vändning. Allting förändrades.

Han hade åkt snowboard i tio års tid men nu var allting över, tänkte han först. Alltför länge grät han ändå inte över sitt öde.

Matti Suur-Hamari istuu asvaltilla.
Matti Suur-Hamari kämpade sig tillbaka upp på snowboarden. Matti Suur-Hamari istuu asvaltilla. Bild: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,proteser,Matti Suur-Hamari

Fastän det först smärtade surfade han in på Youtube och föll över videor på Evan Strong, som bjöd på spektakulära trick på sin snowboard och skateboard. Även Strongs vänstra ben hade amputerats efter en motorcykelolycka.

– Jag kände att nu har jag inga undanflykter. Om det finns någon i världen som gör sånt där med en protes, så varför skulle det inte vara möjligt också för mig?

Nu har Matti Suur-Hamari vunnit allt som går att vinna.

Mötte stora förebilden i semifinal

Efter segrarna i VM, X-Games och den totala världscupen tidigare erövrade den Rovaniemibördiga Imatrabon i dag guldet i de paralympiska spelen i Pyeongchang.

I semifinalen mötte han idolen Strong, som tidigt ramlade på den gropiga banan. Samma gjorde hans amerikanska landsman Keith Gabel i finalen. Suur-Hamari höll huvudet kallt och vann.

– Det känns ganska otroligt, som man säkert såg på mållinjen. Jag förstod att nu blev det här verklighet. Sen tappade jag all kontroll, säger Suur-Hamari som föll omkull i målområdet.

– Det stör inte så värst mycket, ler han efteråt. Det har varit en lång dag och det var fantastiskt att korsa mållinjen som etta.

Nå, tårna fryser inte lika mycket, men inte finns det just andra fördelar

Suur-Hamari, 31, hoppas i framtiden kunna utmana värdens bästa snowboardåkare också utanför parapisterna.

Han har redan vunnit FM-guld i snowboardcross och har under träningsåk distanserats med ungefär en halv sekund av till exempel Anton Lindfors, som slutade nionde i OS.

Matti Suur-Hamari firar guldet i Paralympics 2018.
Suur-Hamaris seger var Finlands första i vinter-Paralympics sedan 2002. Matti Suur-Hamari firar guldet i Paralympics 2018. Bild: Lehtikuva Matti Suur-Hamari,Vinter-OS i PyeongChang 2018

Suur-Hamari har tillstånd av det internationella skidförbundet att delta i vilka tävlingar som helst, bara han håller tillräckligt nivå. Nästa vinter blir det antagligen färre paratävlingar och den stora drömmen är att en vacker dag tävla i den stora världscupen.

– Om man tänker på snowboardcross skulle jag inte säga att jag har så hemskt mycket nytta av min protes. Nå, tårna fryser inte lika mycket, men inte finns det just andra fördelar.

Bland paracrossåkare hör Matti Suur-Hamari nu till de riktigt stora.

Något som kändes väldigt avlägset den där ödesdigra sensommaren för snart nio år sedan.

– När jag låg på sjukhusbädden efter motorcykelolyckan 2009 var inte direkt den första tanken att jag i kväll får ett Paralympicsguld runt halsen. Nog kan det hända att det kommer en tår när jag hör Vårt land ljuda.

Källor: Yle Urheilu, Yle Akuutti, Yle Urheilu, Urheilusanomat.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Första guldet på 16 år! Fullträff för Matti Suur-Hamari i Pyeongchang

Finland har öppnat medaljkontot i Paralympics – och det blev genast en efterlängtad seger efter en lång guldtorka. Matti Suur-Hamari erövrade guldet efter en del flyt i de avgörande skedena i Pyeongchang.

Läs också