Hoppa till huvudinnehåll

OS-nobbade Bjørndalen får ny chans på Holmenkollen: "Det är härligt"

Ole Einar Björndalen.
Ole Einar Bjørndalen får chansen på Holmenkollen inkommande helg. Ole Einar Björndalen. Bild: /All Over Press skidskytte,Ole Einar Bjørndalen

För alla tiders skidskytt, Ole Einar Bjørndalen, blev det inget OS i Pyeongchang. Nu får 44-åringen rejält med plåster på såren då han ges chansen att tävla på hemmaplan vid Holmenkollen. "Det var ett av mina huvudmål för säsongen", säger Bjørndalen om att få tävla i Oslo.

Åtta OS-guld. 8 (!). Sammanlagt tretton OS-medaljer. Tiotals VM-medaljer i alla tre valörer.

Ole Einar Bjørndalen är en av de största vinteridrottarna genom tiderna.

Men till OS tar man sig inte genom gamla meriter, i synnerhet inte från Norge. Därför fick 44-åringen inte chansen att visa upp sig en sista gång i Pyeongchang.

Det största för mig i år― Ole Einar Bjørndalen om att tävla på hemmaplan

Däremot har nu Bjørndalen tagits ut till den norska skidskyttetruppen för världscuptävlingarna på hemmaplan vid Holmenkollen.

– Det här är härligt. Holmenkollen är ett av huvudmålen för säsongen och eftersom jag inte fick åka till OS blir det här det största för mig i år, säger han till NRK.

Från början på reservplats

Det var från början inte tänkt att Bjørndalen skulle få chansen, men sedan Emil Hegle Svendsen insjuknat får veteranen agera vikarie.

– Jag har varit reserv. Emil är fortfarande inte frisk. Då träder jag in istället för honom, berättar Bjørndalen.

44-åringen var med redan förra veckoslutet i Kontiolax då det blev en tolfte plats i sprinten. Bjørndalen hoppas kunna leverera på hemmaplan.

– Jag gjorde ett väldigt bra lopp redan i Kontiolahti, och ett dåligt lopp där jag inte fick till det. Jag hoppas på ett bra lopp på torsdagen. Jag ska i alla fall förbereda mig så gott jag kan. Så får vi se om jag klarar av att hosta fram lite form tills dess, analyserar han.

På Holmenkollen tävlar man från och med torsdagen i sprint, stafetter samt jaktstarter för både herrar och damer.