Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laine premierad, hyllad och fruktad – möter barndomsidolen Ovetjkin i natt: "Känns overkligt"

Patrik Laine, hösten 2017.
Patrik Laine har siktet inställt på skytteligaseger. Patrik Laine, hösten 2017. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Patrik Laine

40 mål, delad skytteligaledning, veckans spelare i NHL och en stundande stjärnduell mot Alexander Ovetjkin. Där har vi Laine i ett nötskal, då han nu befinner sig i sitt esse på väg att göra någonting stort. Riktigt stort. "Han är den farligaste spelaren jag spelat med", säger en av lagkamraterna."

För Patrik Laine, 19, har säsongen varit som en dröm. I synnerhet sedan Winnipeg Jets köpte centern Paul Stastny från St Louis Blues.

Kedjan med Laine, Stastny och Nikolaj Ehlers har fungerat med häpnadsväckande effektivitet. Så även Laines målproduktion.

Patrik Laine.
Jets nykomponerade andrakedja har minsann levererat. Patrik Laine. Bild: AFP / Lehtikuva Patrik Laine

Nu delar han ledningen i skytteligan tillsammans med Alexander Ovetjkin, bägge med 40 mål vardera. Giganterna möts i natt då Jets gästar Capitals i Washington.

Washington favoritlaget under uppväxten

Tungan vattnas på Laine inför stjärnduellen.

– Jag är ivrig över att spela hockey. Washington, de har alltid varit favoritlaget så länge jag växte upp, säger Laine som för tillfället befinner sig i en elva matcher lång poängsvit, till Winnipeg Sun.

– Det har alltid varit min dröm att spela mot dem och bara annars att vara här vid rinken och att vi nu spelar här. Det är rätt coolt, tycker Laine.

Utnämndes till veckans bäste NHL-spelare

Laines fina takter gjorde att han idag blev utnämnd till veckans bästa spelare i hela NHL, med hela fem mål på tre matcher.

Totalt har Laine denna säsong gjort 40 + 23 = 63 poäng på 68 matcher Siffror som gör att han är en het kandidat att vinna Maurice Richard-trofén, d.v.s priset som går till den spelare i NHL som gör flest mål i grundserien.

Laine medger ändå att han inte låter sig distraheras av tanken:

– Nej, inte alls. Vi känner bara press för lagets skull. Det är det enda vi oroar oss för, säger Laine. Vi måste få de två poängen och det är det enda vi bryr oss om, förklarar han.

Patrik Laine skjuter.
Laines bössa talar. Patrik Laine skjuter. Bild: Icon Sportswire / All Over Press NHL,Patrik Laine,ishockey

Laine kan ändå inte hjälpa han njuter av situationen:

– Det är rätt grymt att bara vara i den positionen att man tävlar om titeln som bästa målgörare som 19-åring. Det är rätt overkligt. Men jobbet är inte gjort än. Det finns fortfarande många matcher kvar och förhoppningsvis kan vi spela bra ishockey, mig inkluderat.

Inför matchen i natt ligger Ovetjkin på 598 mål – två ifrån en magisk siffra. Men om Laine får bestämma får den ryska stjärnan gärna vänta med att nå 600 strutar.

– Det är rätt otroligt att nå. Förhoppningvis får han inte de två målen i natt. Men 600 mål på mindre än 1000 matcher, det är rätt overkligt, berömmer Laine.

Chefstränare Maurice: Väldigt imponerande

Laines framgångar på isen har inte lämnat lagledningen oberörd. Chefstränare Paul Maurice berömmer 19-åringen i stora ordalag.

– Det är väldigt imponerande när du tar i beaktande att han fortfarande lär sig spelet. Hans målgörande har lyft på slutet, men det har även hans spel överlag, säger Maurice.

– Han är en imponerande ung man på 19 år. Vid vilken ålder som helst vore de där siffrorna av elitklass, fortsätter Maurice.

Winnipeg-tränaren Paul Maurice i spelarbåset.
Chefstränare Paul Maurice myser över guldklimpen han har i Laine. Winnipeg-tränaren Paul Maurice i spelarbåset. Bild: Nick Wosika/Icon Sportswire/All Over Press Paul Maurice

Även lagkamraterna berömmer Laine, som redan nu hör till legenderna. Endast Dale Hawerchuk (85) och Jimmy Carson (92) har gjort fler NHL-mål än Laine (76) vid samma ålder.

– Det är otroligt. Du ser något väldigt speciellt. Han har en målgörardrift. Jag har aldrig spelat med någon som är så farlig. Det är dödligt, berömmer Jetsbacken Ben Chiarot.

Läs också