Hoppa till huvudinnehåll

Registermyndigheten krävde avgång: Ordförande för stiftelsen Nuorisosäätiö har lämnat sin post

Perttu Nousiainen.
Patent- och registerstyrelsen krävde avgång på fredagen. På söndagen avgick Perttu Nousiainen. Perttu Nousiainen. Bild: Markku Rantala/Yle ordförande

Ordförande för stiftelsen Nuorisosäätiö Perttu Nousiainen har avgått efter beskyllningar om ekonomiska oegentligheter. Han lämnade sin post i söndags. Patent och registerstyrelsen uppger sig ha krävt avgång.

Enligt registermyndigheten Patent- och registerstyrelsen lämnade man i fredags in en ansökan till Helsingfors tingsrätt om att Nousiainen avsätts från sin post som styrelseordförande i Nuorisosäätiö. Man motiverade kravet med beskyllningar om ekonomiska oegentligheter.

Patent- och registerstyrelsen misstänker att företag som Nousiainen och stiftelsens verkställande direktör äger har inkasserat flera hundratusen euro i strid mot stiftelselagen. Misstankarna om oegentligheter kom ut i offentligheten senaste vecka.

Polisen undersöker saken.

I söndags meddelade Nuorisosäätiö att Nousianinen lämnar sin post för att skapa arbetsro för stiftelsen. Ny ordförande är Mikko Henttonen.

Läs mera:

Ledare vid Nuorisosäätiö fick flera hundratusen euro av skatteparadisbolag - polisen utreder

Misstankar om skattebedrägeri satte igång en för finländska förhållanden ovanlig utredning där affärsmän och påverkare inom Centern ingår. Spåren ledde till stiftelsen Nuorisosäätiö som står Centern nära.