Hoppa till huvudinnehåll

Registermyndigheten krävde avgång: Ordförande för stiftelsen Nuorisosäätiö har lämnat sin post

Perttu Nousiainen.
Patent- och registerstyrelsen krävde avgång på fredagen. På söndagen avgick Perttu Nousiainen. Perttu Nousiainen. Bild: Markku Rantala/Yle ordförande

Ordförande för stiftelsen Nuorisosäätiö Perttu Nousiainen har avgått efter beskyllningar om ekonomiska oegentligheter. Han lämnade sin post i söndags. Patent och registerstyrelsen uppger sig ha krävt avgång.

Enligt registermyndigheten Patent- och registerstyrelsen lämnade man i fredags in en ansökan till Helsingfors tingsrätt om att Nousiainen avsätts från sin post som styrelseordförande i Nuorisosäätiö. Man motiverade kravet med beskyllningar om ekonomiska oegentligheter.

Patent- och registerstyrelsen misstänker att företag som Nousiainen och stiftelsens verkställande direktör äger har inkasserat flera hundratusen euro i strid mot stiftelselagen. Misstankarna om oegentligheter kom ut i offentligheten senaste vecka.

Polisen undersöker saken.

I söndags meddelade Nuorisosäätiö att Nousianinen lämnar sin post för att skapa arbetsro för stiftelsen. Ny ordförande är Mikko Henttonen.

Läs mera:

Ledare vid Nuorisosäätiö fick flera hundratusen euro av skatteparadisbolag - polisen utreder

Misstankar om skattebedrägeri satte igång en för finländska förhållanden ovanlig utredning där affärsmän och påverkare inom Centern ingår. Spåren ledde till stiftelsen Nuorisosäätiö som står Centern nära.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes