Hoppa till huvudinnehåll

Rita - för att varje skola behöver en brutalt ärlig lärare

Rita letar löss och grimaserar omgiven av barn.
Rita letar löss och grimaserar omgiven av barn. Bild: Per Arnesen Rita,Mille Dinesen,Yle Fem,6278 9721 000

Den brutalt ärliga och oberäkneliga läraren Rita är tillbaka med en tredje säsong. Kolleger och eleverna på Islevgaard skapar i vanlig ordning en hel del drama och därtill kommer konflikterna i hennes något kaotiska privatliv.

De två första säsongerna har bland annat handlat om Ritas relationer till sina barn och även försök till en intim relation med kollegan Rasmus.

Inga relationer har varit direkt framgångsrika och när vi igen träffar Rita är hon igen singel och ensam. Däremot verkar hon behövas på skolan mer än någonsin.

Efter en skolreform har ett flertal barn med specialbehov startat i skolan och Rita, kollegerna och rektor Helle är satta under press.

Eftersom inga extra resurser har skjutits till hotar hela ordningen i skolan att kollapsa. Men Rita är fast besluten att på sitt eget sätt få alla att känna sig välkomna.

När det ordnas ett val i åttonde klass för att lära eleverna betydelsen av respekt och demokrati ser Rita sin chans. Rita riggar valet och ger segern till de som behöver det bäst istället för den manipulativa och priviligerade Niklas.

Ett drag som gör henne till ovän både med Niklas och hans mamma, fullmäktigeordförande Alice.

Karaktärerna Helle och Alice med anträngda miner och människor runt omkring sig.
Rita är inte rädd att stöta sig med skolans ledning. På bilden rektor Helle (Ellen Hillingsø) och fullmäktigeordförande Alice (Charlotte Fich). Karaktärerna Helle och Alice med anträngda miner och människor runt omkring sig. Bild: Per Arnesen Rita,Yle Fem,Ellen Hillingsø,Charlotte Fich,6278 9717 000

När pressen på skolan ökar klarar Helle snart inte längre av arbetet och Rita blir, till Alice stora förtret, tillförordnad rektor. Hon har nu till läsårets slut på sig att få fason på skolan.

Det kräver ett enormt arbete, men Rasmus har en annan idé. Kanske skall man tänka helt tvärtom. Rita tar ett beslut väl medveten om att det kan ge henne sparken.

Också Ritas privatliv är en kamp att göra det rätta och ansvarsfulla. När hennes yngsta son Jeppe flyttar ihop med sin pojkvän står Rita plötsligt helt ensam och blir påmind om sin dödlighet.

Desperat efter sällskap startar hon en relation med 28-åriga Said som inte bara är storebror till en elev i skolan utan också gängledare. Ett omaka par, men kanske inte helt tokigt när allt kommer omkring.


Orginaltitel: Rita (Säsong 3, Danmark 2015)
8 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

I rollerna: Mille Dinesen, Ellen Hillingsø, Lise Baastrup, Charlotte Fich m.fl.
En serie skapad av Christian Torpe
Produktion: SF Studios för danska TV2 / Samproduktion

Läs också