Hoppa till huvudinnehåll

Robert Nyman Ingås nya kommundirektör

Bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg.
Robert Nyman. Bildningsdirektör Robert Nyman i Raseborg. Bild: Yle / Jonas Sundström robert nyman,Raseborg

Det blir Robert Nyman som efterträder Ingås långvariga kommundirektör Jarl Boström. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagen (12.3).

Han fick 17 röster av totalt 27 röster.

Fullmäktige valde mellan fyra kandidater som var kvar på målrakan. De var Christoffer Hällfors, Niklas Andersson, Corinna Tammenmaa och Robert Nyman.

Nyman fick alltså 17 röster. Tammenmaa fick 8 röster medan Hällfors och Andersson fick varsin röst.

Personer sitter vid bord i en u-formation.
Ingå kommunfullmäktige röstar. Personer sitter vid bord i en u-formation. Bild: Maria Wasström \ Yle Ingå,kommunfullmäktige,kommunfullmäktigeledamöter,ingå kommunfullmäktige

Sluten omröstning

Omröstningen skedde med slutna valsedlar så man vet inte hur enskilda ledamöter röstade.

Åhörare på fullmäktigemötet.
Omkring tio kommuninvånare kom till fullmäktigemötet som publik för att följa med omröstningen vid kommundirektörsvalet. Åhörare på fullmäktigemötet. Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Ingå

Styrelseordförande Henrik Wickström (SFP) ville inte offentligt ta parti för någon särskild av de fyra kandidaterna.

- Varje fullmäktigeledamot bestämmer själv hur de resonerar kring valet men själv har jag i egenskap av styrelseordförande redan förra hösten meddelat att den som fullmäktige väljer är jag redo att jobba tillsammans med för ett välmående Ingå, säger Wickström.

En valurna i trä på ett bord.
Så här såg valurnan ut. En valurna i trä på ett bord. Bild: Maria Wasström \ Yle Valurna,Ingå

SFP, Samlingspartiet och De gröna meddelade under fullmäktigedebatten inför omröstningen att de inte har något gruppbeslut.

Alla fyra kandidater i slutskedet ansågs alltså vara lämpade.

SDP med fyra ledamöter i fullmäktige meddelade genom sin gruppordförande Soile Gustafsson att det var Robert Nyman man stödde.

Eftersom Nyman sedan fick mer än hälften av alla röster behövdes bara en valomgång.

- Fullmäktige har gjort sitt val och jag ser fram emot att jobba med Robert Nyman för Ingås bästa, sade Henrik Wickström som genast efter omröstningen ringde upp Nyman och berättade om valets utgång.

Henrik Wickström
Henrik Wickström ringde upp pch gratulerade den nyvalde kommundirektören Robert Nyman genast efter omröstningen på fullmäktigemötet. Henrik Wickström Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Ingå,henrik wickström sfp ingå

- Han blev nog glatt överraskad. Han sa att han ser fram emot att jobba med fullmäktige, kommunens personal och framför allt tillsammans med Ingåborna för ett framtidens Ingå, berättade Wickström om samtalet.

Enligt Wickström var valet av Nyman passande bland annat med tanke på Nymans erfarenhet från det kommunala. Dessutom upplevdes det som en styrka att han jobbat som förman i en stor organisation som Raseborg.

En personer lägger en röst i en valurna.
Samlingspartiets Sari Wilhola röstar. En personer lägger en röst i en valurna. Bild: Maria Wasström \ Yle Ingå,kommunfullmäktige,kommunfullmäktigeledamöter,Sari Wilhola,ingå kommunfullmäktige

Tjänsten som kommundirektör i Ingå är en tillsvidareanställning. Det är alltså inget tidsbundet jobb.

Nyman har jobbat i Ingå förut

Robert Nyman är 44 år. Han har en bred erfarenhet av bildningssektorn.

Han har jobbat som bildningsdirektör i Raseborg i snart sex år.

Före det var han i knappt fyra år bildningschef i Ingå och är alltså bekant med kommunen.

Innan det jobbade han med yrkesutbildning på olika nivåer. Han har bland annat varit rektor och vd för Solvalla idrottsinstitut i Esbo.

Till sin utbildning är han magister i idrottsvetenskaper. Dessutom har han studerat psykologi och hälsovetenskaper.

Nyman är Esbobo och till Yle Västnyland har han sagt att det är också där han ser sig just nu. Men på lång sikt utesluter han inte något.

Många sökande

Totalt 21 personer sökte jobbet som kommundirektör i Ingå. Sju av de sökande intervjuades och fyra sökande lämplighetstestades.