Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland värmer upp för presidentval - Stort stöd för Putin men tanken på en kvinna som president lockar

Vera är journalistikstuderande i Moskva och vill se Ryssland ledas av en kvinna.
Vera är journalistikstuderande i Moskva och vill se Ryssland ledas av en kvinna. Vera är journalistikstuderande i Moskva och vill se Ryssland ledas av en kvinna. Bild: Oksana Yushko Ryssland

Nästa söndag drar sig ryssarna till valurnorna. Yle har intervjuat väljare i Ryssland om hur Putins presidentskap påverkat deras liv.

Daša Tšumanova, teaterproducent i S:t Petersburg.
Dasja Tjumanova, teaterproducent i S:t Petersburg. Daša Tšumanova, teaterproducent i S:t Petersburg. Ryssland

Dasja Tjumanova

Jag röstar antagligen på Ksenija Sobtjak. Jag tror att en person som styr ett land i 18 år förlorar sin förmåga att leda och hålla sina värderingar i skick. Därför röstar jag inte på Putin.

Sobtjak är närmare min generation och hennes värderingar går ihop med mina. Personligen har hon aldrig gjort något för mig men det upplever jag inte Putin heller har gjort.

Jag anser ändå att Putin gjort det möjligt för mig att resa vart jag vill.

Vladimir Konjetsov, fabriksarbetare i Tjeljabinsk.
Vladimir Konjetsov, fabriksarbetare i Tjeljabinsk. Vladimir Konjetsov, fabriksarbetare i Tjeljabinsk. Bild: Grigori Vorobjov Ryssland

Vladimir Konjetsov

Jag tänker rösta på Putin för att han är en äkta man. Han gör som han säger och talar alltid sanning. Han har varit framgångsrik i sitt ämbete.

Jag träffade Putin i november när han besökte kompressorfabriken. Vi fick möjligheten att ställa frågor eller be om hjälp. Jag tänker inte berätta vad jag bad om men jag kan avslöja att han hjälpte mig personligen.

Han ringde mig från Moskva. När presidenten hjälper mig med mina problem är det en personlig vinst för mig.

Raisa Timofejeva, pensionär i Jalta.
Raisa Timofeeva, pensionär i Jalta. Raisa Timofejeva, pensionär i Jalta. Bild: Oksana Yushko Ryssland

Raisa Timofeeva

Jag föddes i Moskva. 60 år sen besökte jag Krimhalvön. Där träffade jag min blivande man. Jag visste från första ögonkastet att Krim är ett paradis och att jag skulle leva där resten av mitt liv.

Jag röstar på Putin för att han är intelligent och för att jag nu får en fyra gånger större pension än tidigare.

Jag hoppas vi snart får en bro mellan Krim och det ryska fastlandet så att jag kan besöka mina släktingar.

Philipp Gorbachev, uppstartsföretagare i Moskva.
Philipp Gorbachev, uppstartsföretagare i Moskva. Philipp Gorbachev, uppstartsföretagare i Moskva. Bild: Oksana Yushko Ryssland

Philipp Gorbachev

Jag är inte ännu säker på vem jag ska rösta på. Kommunisternas kandidat Pavel Grudinin verkar som en skarp kandidat men han kommer antagligen att knuffas åt sidan innan valdagen.

Putin vinner säkert men det skulle vara bra med en annan spelare på den politiska arenan.

Jag anser att Putin har representerat Ryssland på den internationella arenan på ett trovärdigt sätt. Det skulle ändå vara bra om Ryssland skötte sina angelägenheter på ett mer demokratiskt sätt.

Om ett företag växer sig för stort börjar problem med oligarker och maktförhållanden dyka upp. Jag tänker inte utveckla mitt företag så mycket att det skulle börja störa någon.

Vera Panasenko, journalistikstuderande i Moskva.
Vera Panasenko, journalistikstuderande i Moskva. Vera Panasenko, journalistikstuderande i Moskva. Bild: Oksana Yushko Ryssland

Vera Panasenko

Det här är första gången jag kan rösta. Jag skulle kunna tänka mig att rösta på Ksenija Sobtjak bara för att jag vill se en kvinnlig ledare.

Jag förhåller mig relativt neutral till Putin men godkänner alla hans utrikespolitiska beslut.

Om man räknar bort åren med Dimitri Medvedev som president har jag levt hela mitt liv under Putins administration. Det har inte varit dåligt.

Mitt eget liv har påverkats efter att Putins regering förnyade grundskolans examenspolitik.

Nikolai Andrejevits Aleksandrov, pensionär i Tjeljabinsk.
Nikolaj Andrejevitj Alexandrov, pensionär i Tjeljabinsk. Nikolai Andrejevits Aleksandrov, pensionär i Tjeljabinsk. Bild: Grigori Vorobjov Ryssland

Nikolaj Andrejevitj Alexandrov

Jag har odlat grönsaker i 40 år. Jag och min vän utvecklade en ny tomatsort som vi döpte till Vova Putin. Den överlever i vilka förhållanden som helst.

Växten är liten men tomaterna är stora och saftiga.

Putin har varit strålande som utrikespolitisk aktör men inom inrikespolitiken... I lagen står det alla ska erbjudas gratis hälsovård och utbildning.

Jag fick en infarkt och har varit tvungen att betala min vård själv samtidigt som jag stått för mina barnbarns utbildning.

Putins team är dåligt eftersom de inte lyckats förändra saker.

Originaltext: Yle Uutiset/Marjo Näkki

Läs mera:

Den oförtröttlige spelaren som knappast ens vill bli president – Vladimir Zjirinovskij är den ryska politikens narr

Han ändrar åsikt på några sekunder, gör stora utspel och är trogen Putins linje.

Läs också