Hoppa till huvudinnehåll

Sibbobor vill låna ut sina skidor - hur cirkulera sportutrustning?

Skidor i snö
Den som vill ut i skidspåret ska snart kunna låna skidor. Skidor i snö Bild: Mostphotos snö,skidor,vinter

Micaela Röman har startat ett initiativ om att koordinera sportutrustning. Det finns Nickbybor som är redo att låna ut eller donera sin egen utrustning. Nu letar de efter en bra plats för ett redskapsbibliotek.

I skidspåret i Nickby nickar en äldre man åt idén om att föra vidare gamla skidor.

- Vi har en hel del gamla skidor hemma. Barnen har blivit stora och deras gamla grejer finns kvar. Jag har inte velat kasta bort dem, säger mannen.

En skidare i sibbo spåren.
Nickbys skidspår är ännu i bra skick, menar skidåkaren som åker på sexkilometersrundan. En skidare i sibbo spåren. Bild: Yle/Daniela Ilvonen Sibbo,Nickby,skidåkare,skidor

Själv har han tre år gamla skidor under sig och tänker ta sexkilometersrundan i ett par omgångar. Skidorna byts med några års mellanrum, så det har hunnit samlas en del avlagd utrustning där hemma.

Utanför biblioteket i Nickby nickar Marja åt tanken att barnfamiljer enklare skulle kunna skaffa skidutrustning och skidskor åt barnen.

- Deras fötter växer ju så snabbt, man måste hela tiden köpa nytt, säger hon.

Hon är ändå fundersam på hur det skulle gå att ordna med lån av skidor och pjäxor i praktiken.

- Det måste ju vara på ett ställe med långa öppethållningstider och mycket plats.

Initiativ på sociala medier fick många tummar

En grupp Sibbobor funderar som bäst på samma frågor som Marja.

SFP-lokalpolitikern Micaela Röman lade för ett par dagar sedan ut en förfrågan om saken på sociala medier.

Hon har fått en del positiva svar av människor som är redo att donera eller låna sin personliga utrustning åt dem som behöver.

- Tanken är att man ska kunna prova på till exempel att skida utan att behöva köpa egen utrustning.

Idén fick Röman av en bekant som gärna ville ut i spåret men saknade skidor. De praktiska arrangemangen är ändå bara i planeringsstadiet.

- Vi funderar på öppethållningstider och lånetider, men så fort vi vet mer kommer vi att informera om saken.

Micaela Röman
Micaela Röman vill att de som har utrustning som inte används delar med sig. Micaela Röman Bild: Yle/Fredrika Sundén tidningen östnyland

- Bytesbörsar på Facebook och andra sociala kanaler fungerar bra i Sibbo. Jag tror inte att det är så många som vill låna utrustning, i början åtminstone, så vi tror att de som behöver låna och de som kan låna ut hittar varandra.

Borgå vill ha sportbibliotek

I framtiden kan sportutrustning kanske lånas från biblioteket i Borgå. Borgåpolitikern Markku Välimäki (Saml) har lämnat in en motion om att biblioteket ska få sportutrustning som en del av sina tjänster.

- Vi vill att efterfrågan på idrottsutrustning utreds. Både grupper och privatpersoner skulle kunna låna till exempel racketar och bobollsträn för att komma i gång med en ny idrottsgren.

Välimäki säger att han har hört om goda erfarenheter från andra städer, till exempel Björneborg, där man prövat med idrottsutrustning som en del av bibliotekstjänsterna.

Ärendet har tagits upp till behandling i stadsfullmäktige och väntar på vidare behandling.

Sibbo bibliotek lånar ut frisbeegolf utrustning.
Idrottsutrustning i Nickby bibliotek går att låna precis som böcker. Sibbo bibliotek lånar ut frisbeegolf utrustning. Bild: Yle/Daniela Ilvonen discgolf,Nickby,Sibbo,Bibliotek

Frisbeen från Nickby bibliotek

- Vi har redan en längre tid lånat ut utrustning för frisbeegolf, kubb och petanque, berättar Malin Hollmén, servicechef för bibliotekstjänster i Sibbo.

Frisbeegolfutrustningen har lånats flitigt av Sibbobor i alla åldrar. Banor finns i Nickby och Söderkulla.

- Om man har slarvat bort någon del så får man ersätta den, men vi har inte varit så stränga.

Skidor och stavar tar mer plats, men Hollmén ser det inte som en omöjlighet att utöka redskapshyllan med vintersportutrustning.

- Det kunde ordnas genom en elektronisk databas, där man kan hålla koll på storlekar, olika pjäxor och bindningar och så vidare, säger Hollmén.

Men Römans initiativ är alltså först i startgroparna och platsen har inte bestämts. Utbytet kommer antagligen att basera sig på kontakt via sociala medier.